Babka wielkanocna

Babka 3 kolory

Babka piaskowa lekka i puszysta to klasyka na naszych wielkanocnych stołach. Przyznam jednak szczerze, że moja rodzina zawsze chętniej wybiera bardziej „mokre” ciasta 😉

Ta babka jest właśnie taka: troszkę bardziej mokra i treściwa. Dodatek maku i kakao sprawiają, że wygląda pięknie i smakuje naprawdę bardzo, bardzo… Wszystkim, którzy nie przepadają za suchymi puszkami 🙂

SKŁADNIKI:

  • 4 duże jajka
  • 150g masła
  • 250g serka mascarpone
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu lub kilka kropel ekstraktu rumowego
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki

WYKONANIE:

  • Wszystkie składniki wyjęłam z lodówki i postawiłam na blacie kuchennym 2 godziny wcześniej.
  • Mąkę przesiałam razem z proszkiem.
  • Utarłam masło z cukrem na puszystą masę.
  • Dodałam po jednym żółtku, nadal ucierając.
  • Dodałam rum i serek i krótko jeszcze ubiłam.
  • Następnie wsypałam mąkę z proszkiem i wymieszałam szpatułką.
  • W osobnym naczyniu ubiłam na sztywno białka i dodałam je do masy. Znowu delikatnie wymieszałam szpatułką.
  • Podzieliłam ciasto na 3 części. Do pierwszej dodałam 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki maku, do trzeciej 1 łyżkę mąki.
  • Blaszkę do wypieku wysmarowałam masłem i opruszyłam mąką. Wlałam kolejne warstwy ciasta i piekłam ok. 60 min w temp. 160 st. C.
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna

Babka wielkanocna
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna