Kasza jaglana z bananami i sosem truskawkowym

Bananowa kasza jaglana z sosem truskawkowym

Jaglanka, czyli kasza jaglana z owocami to najczęściej jedzone śniadanie w naszym domu. Można ją zrobić na tyle sposobów, że właściwie nigdy się nie nudzi.

Dzisiaj podstawowa, 4-składnikowa, wersja jaglanki, ale prawdę mówiąc kasza jaglana z bananem, bez truskawek, a z odrobiną cynamonu, też jest bardzo, bardzo dobra.

Polecam wpisy o tym którą kaszę jaglaną kupić, oraz jak ugotować kaszę jaglaną.

SKŁADNIKI/ na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 banan
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • duża garść świeżych truskawek lub 1 szklanka mrożonych

PRZYGOTOWANIE:

  • Kaszę uparażyłam w suchym rondlu, zalałam wrzątkiem, przepłukałam, wylałam wodę, znowu wlałam wrzątek, przepłukałam, wylałam wodę i jeszcze raz.
  • Garnek z wypłukaną kaszą postawiłam na małym ogniu, wlałam 1 szklankę wrzątku, dodałam pokrojonego banana i odrobinę soli, przykryłam pokrywką i gotowałam 15 minut.
  • W małym rodnelku lekko rozgrzałam 1 łyżkę masła klarowanego i wrzuciłam pokrojone truskawki. Smażyłam ok. 5 minut i zestawiłam z ognia.
  • Do ugotowanej kaszy dodałam pozostałe 2 łyżki masła klarowanego, wymieszałam.
  • Lubię, kiedy ugotowana kasza postoi kilka minut i „odpocznie”.
  • Ugotowaną kaszę polałam sosem truskawkowym. Dla łasuchów dosłodziłam miodem.