Bananowiec

Bananowiec

Oto najpyszniejszy bananowiec, jaki kiedykolwiek jedliśmy! Jest wilgotny, słodki, miodowy i tak intensywny w smaku, że jeden kawałek wystarcza do szczęścia. Pomysł i przepis wypatrzyłam na whiteplate.com, ale dostosowałam do naszych wymagań. Wyszło coś niesamowicie pysznego, a przy okazji prostego w wykonaniu. Jeśli najdzie Was ochota na bardzo słodkie, ale też i zdrowe ciasto, koniecznie zróbcie bananowca!

SKŁADNIKI:

  • 4 dojrzałe banany
  • 200g suszonych daktyli
  • 2 jajka
  • 70g masła klarowanego
  • 100g mąki jaglanej
  • 100g mąki gryczanej
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 100g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 laski wanilii

PRZYGOTOWANIE:

  • Piekarnik nagrzałam do 160°C.
  • Daktyle, banany i jajka zmiksowałam na gładką masę.
  • Odłożyłam na bok 4 łyżki ksylitolu, resztę dodałam do masy, zmiksowałam.
  • Dodałam miód, roztopione i przestudzone masło oraz ziarenka wanilii, zmiksowałam.
  • W drugiej misce zmieszałam obie mąki, proszek, sodę i cynamon.
  • Dodałam suche składniki do mokrych, wymieszałam wszystko do połączenia.
  • Przełożyłam masę do keksówki, na wierzchu ułożyłam pociętego w cienkie paski banana, posypałam odłożonym wcześniej ksylitolem.
  • Piekłam 1 i 1/2 godz. w 160°C.
  • Ciasto mocno ciemnieje w trakcie pieczenia, wygląda nawet jakby się przypalało, ale tak nie jest. Pomimo tego że jest ciemne na zewnątrz, w środku jest pięknie upieczone, zwarte i wilgotne.
Bananowiec
Bananowiec
Bananowiec
Bananowiec
Bananowiec
Bananowiec