Budyń bez mleka migdałowo-kakaowy

Budyń jaglany, bez mleka, migdałowo-kakaowy

To, że ktoś nie może pić mleka, wcale nie oznacza, że nie może zjeść budyniu! Budyń jaglany z poniższego przepisu jest bez mleka, ale i w smaku i z wyglądu bardzo przypomina tradycyjny budyń.Budynie z kaszy jaglanej są świetne i na ciepło i na zimno. Latem mogą być świetnym, zimnym deserem, zimą – ciepłym śniadaniem.

Dzięki temu, że bardzo często mam w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną, przygotowanie budyniu trwa tylko chwilkę.

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • garść migdałów
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • 1 szklanka gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

  • Kaszę jaglaną podzieliłam na dwie części.
  • Do jednej części dodałam: 1/2 szklanki gorącej wody, 1 łyżkę miodu i migdały. Dokładnie zblendowałam.
  • Do drugiej części dodałam: 1/2 szklanki gorącej wody, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę karobu lub kakao. Również dokładnie zblendowałam.
  • Jeśli budyń ma być ciepły – podgrzewam obie masy. Jeśli ma być zimny, od razu przekładam do szklanek. Podaję od razu, albo wkładam do lodówki.