Budyń jaglany migdałowo-kokosowy

Budyń jaglany, migdałowo-kokosowy

Ciąg dalszy serii budyni z kaszy jaglanej. Tym razem budyń migdałowo-kokosowy. Nie znudziły się jeszcze. Moja córka co rano czeka na śniadanie i wcina cały pucharek budyniu ze smakiem. Aż chce się gotować!

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 6 sztuk suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE:

  • Migdały zalałam wodą i moczyłam przez noc, (lub przynajmniej 2-3 godziny). Ściągnęłam skórki z namoczonych migdałów (łatwo schodzą). Czasem używam migdałów blanszowanych. Kiedy migdały są bez skórek, budyń jest bardziej kremowy.
  • Daktyle zalałam wrzątkiem na 20 min, po tym czasie wylałam wodę i przepłukałam je zimną wodą.
  • Kaszę prażyłam w suchym garnku, przepłukałam kilka razy zimną wodą, alałam 2 i 1/2 szklanki wrzątku i gotowałam pod przykryciem ok. 20-25 min. (Można użyć wcześniej ugotowanej kaszy, ale do budyni bardziej mi pasuje kasza świeżo ugotowana, w większej ilości wody i lekko rozgotowana).
  • Ugotowaną kaszę odstawiłam na bok, i zostawiłam jeszcze na kilka minut pod przykryciem.
  • Do kaszy dodałam migdały, daktyle, wiórki kokosowe i olej kokosowy, zblendowałam wszystko dodając gorącą wodę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  • Udekorowałam owocami i płatkami migdałów.
Budyń jaglany migdałowo-kokosowy
Budyń jaglany migdałowo-kokosowy