Ciąg dalszy serii budyni jaglanych… Nie znudziły się jeszcze. Moja córka co rano czeka na śniadanie i wcina cały pucharek budyniu ze smakiem. Aż chce się gotować!
Budyń jaglany migdałowo-kokosowy

Składniki
- kasza jaglana - 1 szklanka suchej
- suszone daktyle - 6 sztuk
- migdały - 0,5 szklanki
- wiórki kokosowe - 0,5 szklanki
- masło klarowane - 1 łyżka
- gorąca woda - 1,5 szklanki
Sposób przygotowania
- Migdały zalewamy wodą i moczymy przez noc, lub przynajmniej 2-3 godziny. Polecam ściągnąć skórki z namoczonych migdałów (łatwo schodzą) lub użyć migdałów blanszowanych - budyń będzie wtedy bardziej kremowy. Jeśli jednak nie przeszkadzają wam skórki, możecie wykorzystać migdały ze skórkami
- Daktyle zalewamy wrzątkiem na 20 min, po tym czasie wylewamy wodę i płuczemy je zimną wodą
- Kaszę prażymy w suchym garnku, płuczemy kilka razy zimną wodą, zalewamy 2,5 szklanki wrzątku i gotujemy pod przykryciem ok. 20-25 min. (Możemy oczywiście użyć wcześniej ugotowanej kaszy, ale do budyni bardziej mi pasuje kasza świeżo ugotowana, w większej ilości wody i lekko rozgotowana)
- Ugotowaną kaszę odstawiamy na bok, i zostawiamy jeszcze na kilka minut pod przykryciem
- Do kaszy dodajemy migdały, daktyle, wiórki kokosowe i masło sklarowane, blendujemy wszystko dodając gorącą wodę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości
- Dekorujemy i podajemy