Budyń jaglany, morelowy

Budyń jaglany, morelowy

Dziś budyń jaglany, morelowy: bogaty w owoce, kremowy, słodki. Smaczny na ciepło i na zimno. My na śniadanie jemy ciepły, a kiedy trochę zostanie, wkładam do pojemniczka i do lodówki. Bardzo miło jest znaleźć go później, szczególnie w gorący dzień, kiedy mam ochotę na małe conieco. Dokładam owoce i gotowe!

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 9 suszonych moreli
  • 4 suszone daktyle
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE:

  • Morele i daktyle zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 20 minut. Po tym czasie wylałam wodę i przepłukałam owoce zimną wodą.
  • Kaszę prażyłam w suchym garnku, płukałam kilka razy gorącą wodą, wlałam 3 szklanki wrzątku, dodałam morele i daktyle, i gotowałam pod przykryciem 15 minut.
  • Dodałam pokrojonego banana i gotowałam kolejne 5 minut.
  • Do gorącej kaszy z owocami dodałam masło klarowane, 1 szklankę gorącej wody i zblendowałam wszystko na gładką masę.
Budyń morelowy
Budyń jaglany, morelowy