Bułeczki drożdżowe z jogurtem

Bułki śniadaniowe z jogurtem

Bułki śniadaniowe z jogurtem, to „zwykłe”, neutralne w smaku bułeczki. Nie słodkie, i nie deserowe….

To jest tak łatwy przepis, że po prostu musicie upiec te bułeczki! Ułatwiam sobie życie i przygotowuję ciasto wieczorem, rano tylko formuję bułeczki, zostawiam do wyrośnięcia i piekę. W sumie rano potrzebna jest 1 godzina, żeby wyciągnąć z pieca gorące, chrupiące bułeczki! No i ten zapach o poranku… 🙂

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 15 g drożdży
  • 1 jajko
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 70 ml mleka
  • 70 ml wody
  • 30 g masła
  • 30 g oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 białko jajka
  • sezam

WYKONANIE:

Ciasto przygotowuję wieczorem, a rano już tylko piekę. Tak więc wieczorem robię to wszystko co poniżej:

  • Jogurt wyciągnęłam z lodówki ok. 2 godzin wcześniej i postawiłam w temp. pokojowej, żeby się ogrzał. * Zrobiłam zaczyn, czyli:
  • Drożdże, cukier, 1/4 szkl. ciepłego mleka i 3 łyżki mąki wymieszałam w garnuszku. Odstawiłam na ok. 15 minut. Zaczyn powinien bardzo urosnąć, powinien conajmniej podwoić swoją objętość.
  • W rondelku wymieszałam wodę z mlekiem i podgrzałam, dodałam masło i poczekałam aż się rozpuści – nie grzałam całości za bardzo. Składniki powinny być ciepłe, ale nie gorące. * Do miski przesiałam mąkę i dodałam resztę składników. Wyrabiałam tak długo, aż ciasto było miękkie i elastyczne i odklejało się od dłoni.
  • Ciasto przełożyłam do oprószonej mąką miski, przykryłam ściereczką i wstawiłam na noc do lodówki.

Rano:

  • Wyciągnęłam miskę z wyrośniętym ciastem z lodówki, krótko je wyrobiłam, podzieliłam na 12 części, a z każdej z nich uformowałam bułeczkę. Ja robię tak, że kilka razy podwijam brzegi ciasta pod spód w taki sposób, żeby góra była równa i gładka, brzegi ciasta sklejam, pod spodem, z sobą i kładę na tym bułeczkę. Nie ma znaczenia jak ten spód wygląda. Po dodatkowym wyrośnięciu i upieczeniu prawie tych łączeń nie widać.
  • Teraz bułeczki przykryłam ściereczką i zostawiłam do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Powinny podwoić objętość.
  • W tym czasie nagrzałam piekarnik do 200 st. C.
  • Białko jaka lekko roztrzepałam widelcem, i posmarowałam nim każdą bułeczkę, a następnie posypałam sezamem.
  • Piekłam przez ok. 20 minut, studziłam na kratce.
Bułeczki drożdżowe z jogurtem
Bułeczki drożdżowe z jogurtem
Bułeczki drożdżowe z jogurtem
Bułki z jogurtem
Bułeczki drożdżowe z jogurtem
Bułki śniadaniowe z jogurtem