Chałka z makiem

Chałka makowa

Chałka makowa, to nie jest makowiec, to jest nadal chałka 😀 Tyle że nie taka zwykła. W środku jest nadzienie makowe, a właściwie tylko lekko słodki mak. Zmielony, sparzony i posłodzony.

Ciasto na chałkę jest bardzo smaczne i puszyste, ale też łatwe do przygotowania i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zaplecenie warkocza nie jest naprawdę żadnym problemem. Przy okazji nauczyłam się pleść warkocz z czterech elementów 😊 Zawsze to jakaś nowa umiejętność! Wpiszę sobie w CV 🤣

SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe:

  • 550 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 200 g suchego i zmielonego maku
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru migdałowego
  • 30 g rozpuszczonego masła

Oraz:

  • 1 jako
  • Ok. 3 łyżek całego, niezmielonego maku do posypania

WYKONANIE:

  • Zrobiłam rozczyn, czyli: drożdże wymieszałam z łyżeczką cukru, 3 łyżkami mąki i 4 łyżkami letniego mleka. Zostawiłam do wyrośnięcia, na ok. 20-30 minut.
  • Mąkę przesiałam.
  • Masło roztopiłam i zostawiłam do przestygnięcia.
  • Do mąki dodałam rozczyn i resztę składników i wyrobiłam ciasto, pod koniec dodałam roztopione masło. Wyrabiałam kilka minut, aby ciasto było elastyczne i „odchodziło od dłoni”.
  • Włożyłam ciasto do oprószonej mąką miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Powinno podwoić objętość.
  • W tym czasie przygotowałam mak: zmielony mak zalałam wrzątkiem i zostawiłam do wystudzenia. Później dokładnie odcisnęłam go przez gazę. Dodałam do niego 80 g cukru, 2 łyżeczki cukru migdałowego i 30 g rozpuszczonego masła. Wymieszałam i podzieliłam na 8 części.
  • Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 równych części. Każdą z części rozwałkowałam na długi prostokąt. Zrobiłam tak najpierw z czterema – tyle potrzeba na 1 chałkę. Czyli miałam 4 równe, podłużne prostokąty. Każdy z nich posmarowałam jedną częścią nadzienia makowego i zwinęłam długi wałeczek, tak jak naleśnik. Zaplotłam chałkę (każdą z 4 wałeczków – tutaj pomocniczy filmik jak zwijać chałkę z 4 elementów).
  • Z pozostałym ciastem zrobiłam tak samo: podzieliłam na 4, rozwałkowałam na prostokąty, posmarowałam, zawinęłam i zaplotłam.
  • Chałki przykryłam ręczniczkiem kuchennym i odstawiłam do wyrastania na ok 30 minut. Powinny znowu podwoić objętość.
  • Wyrośnięte chałki posmarowałam jajkiem roztrzepanym z wodą i posypałam makiem.
  • Piekłam w 180 st. C przez 30 minut.

Suchy i zmielony mak zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Wymieszać z cukrem, podzielić na 8 równych części.

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
  • mak, do posypania
Chałka z makiem
Makowa chałka
Makowa chałka
Makowa chałka
Chałka z makiem
Makowa chałka