Chili sin carne

Chili sin carne

Chili sin carne, czyli wegetariańska wersja Chili con carne z mięsem mielonym. Jakie to sycące i jakie rozgrzewające. Okazuje się, że wegetariańskie chili też może być bardzo dobre. Czerwoną fasola, pomidory i duża ilość przypraw sprawiają, że danie jest pełne smaków, kompletne, niczego w nim nie brakuje. Z podanych proporcji przygotowałam spory garnek pachnącego przyprawami chili, które wystarczy na jakieś 3 obiady dla 2 osób.

SKŁADNIKI/ 6 porcji:

  • 2  szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 laska selera naciowego
  • 1 mała marchewka
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego bezglutenowego
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • kolendra lub natka pietruszki, do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  • Cebulę, marchewkę, paprykę i seler naciowy pokroiłam w kostkę lub plasterki.
  • W dużym garnku rozgrzałam olej, dodałam rozdrobnione warzywa i wszystkie przyprawy, zamieszałam i dusiłam pod przykryciem 10 minut.
  • Następnie dodałam fasolę, pokrojone pomidory razem z zalewą, sos sojowy, ocet balsamiczny i ksylitol, zamieszałam i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę.
  • Pod koniec gotowania spróbowałam i przyprawiłam jeszcze do smaku.
  • Podałam z brązowym ryżem i świeżą natką pietruszki.
Chili sin carne
Chili sin carne
Chili sin carne
Chili sin carne