Chleb, który zmienia życie

Chleb, który zmienia życie

Pomysł na „chleb, który zmienia życie” pochodzi ze strony: www.mynewroots.org. Czy zmienił moje życie? Troszkę. Po kilku tygodniach jedzenia kaszy jaglanej na śniadanie (nie skarżę się, bo kaszę uwielbiam), chleb jest miłą odmianą. Smakuje nawet mojej 7-latce, która kaszę gryczaną je (bo musi ;)), ale za nią nie przepada. Za to tym chlebem się zachwyca, chociaż sporo w nim gryki!

Moja zmodyfikowana wersja jest bezglutenowa. W oryginale użyte były płatki owsiane, ja użyłam płatków gryczanych, nie miałam babki płesznik, zastąpiłam ją mielonym siemieniem lnianym, i lekko zwiększyłam ilość soli. Chleb jest przygotowany z samych zdrowych składników (chociaż orzechów i ziaren nie powinno się piec…) A smak? No cóż, tego się nie da opowiedzieć, trzeba spróbować…

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków gryczanych
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów
  • 2 łyżki chia lub babki płesznik
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 i 1/2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

  • W jednym naczyniu wymieszałam suche składniki: słonecznik, siemię, orzechy, płatki, chia, mielony len.
  • W drugim naczyniu wymieszałam wodę z solą, ksylitolem i olejem kokosowym.
  • Mokre składniki wlałam do suchych, dokładnie wymieszałam, przykryłam i zostawiam w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Ciasto powinno  stać minimum 2 godziny, maksymalnie 24 godziny.
  • Następnie przełożyłam do małej keksówki, wyrównałam powierzchnię. Użyłam formy silikonowej o wymiarach: 23 cm x 10 cm, a upieczony w niej chleb miał wysokość 4 cm.
  • Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekłam przez 50 minut. Chleb był już pięknie upieczony i chrupiący na brzegach.
  • Dopiero po godzinie wyjęłam go z formy, i zostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
  • Chleb jest najlepszy kilka godzin po upieczeniu, i koniecznie trzeba go kroić ostrym nożem. Kiedy jest za świeży, albo kiedy nóż jest za tępy, bardzo się kruszy.
  • Chleb, który zmienia życie, może być przechowywany w temp. pokojowej do 5 dni, można go też trzymać w szczelnym pojemniku w lodówce, można również mrozić.
Chleb, który zmienia życie
Chleb, który zmienia życie

Zobacz podobne przepisy