Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

Ten chleb jest tak łatwy i szybki do zrobienia, że ostatnio piekę go co kilka dni. Nie wymaga długiego wyrabiania ani wyrastania. Chleb wieloziarnisty piekę, używając czterech rodzajów mąk. Metodą prób i błędów znalazłam kombinację mąk, pasującą nam wszystkim. Ja lubię mąkę żytnią, ona powoduje że chleby są ciężkie i takie… lepkie, wilgotne. Moja córka z kolei za takimi nie przepada. W chlebie wieloziarnistym połączyłam mąki żytnie z gryczaną i ryżową, i powstał smaczny kompromis. Chleb jest wilgotny, długo zachowuje świeżość, i nie jest taki zbity, jak chleby w 100% żytnie.

SKŁADNIKI/ 1 foremka keksówka:

  • 125g mąki żytniej typ 720
  • 125g mąki żytniej typ 2000
  • 125g mąki gryczanej
  • 125g mąki ryżowej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 opakowanie (7g) suszonych drożdży
  • 1/2 litra ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE:

  • Wszystkie suche składniki (drożdże też) przełożyłam do miski i dokładnie wymieszałam.
  • Wlałam ciepłą wodę i wyrobiłam ręką przez chwilę. Ciasto powinno być bardzo luźne.
  • Miskę przykrłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie wyłożyłam keksówkę papierem do pieczenia i rozgrzałam piekarnik do 230°C.
  • Wyrośnięte ciasto wymieszałam dokładnie ręką, wyrobiłam przez chwilkę i przełożyłam do foremki.
  • Zostawiłam do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Ciasto ma trochę podrosnąć, na pewno nie powinno podwoić objętości, nie powinno też rosnąć za długo, bo może się nie udać.
  • Chleb piekłam przez ok. 50 minut, studziłam na kratce.
Chleb wieloziarnisty
Chleb wieloziarnisty
Chleb wieloziarnisty
Chleb wieloziarnisty