Chlebek jaglany

Chlebek jaglany

„Chlebek” jaglany piekę ostatnio bardzo często, na różne sposoby, zmieniając dodatki i przyprawy. Nie jest to do końca chleb, raczej cienkie placki przypominające macę, jednak świetnie sprawdza się w roli tradycyjnego chleba. Można też zajadać go samego lub jeść z pastami warzywnymi. Często zabieramy go z sobą w podróż, a córka lubi brać go do szkoły. Kiedy ciasto jest cienko rozsmarowane i bardziej przypieczone, chlebek chrupie, i jest wtedy fajną przekąską.

Pomysł na takie wykorzystanie kaszy jaglanej podsunęła mi smakoterapia.blogspot.com, i bardzo za to dziękuję.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki grycznej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego lub marchwiowego, lub wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnuszki

PRZYGOTOWANIE:

  • Ugotowaną wcześniej kaszę zblendowałam z olejem, sokiem i przyprawami.
  • Dodałam obie mąki i sezam, wymieszałam dokładnie. Ciasto powinno być gęste.
  • Rozsmarowałam ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Używam tej dużej blachy, która zwykle jest na wyposażeniu piekarników. Moja ma wymiary:
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 30 minut. Im dłużej tym bardziej chrupki będzie chlebek.