Ciasto jaglane ze śliwkami

Ciasto jaglane ze śliwkami

Ciasto na śniadanie? Jak najbardziej! O ile (tak jak to ciasto jaglane ze śliwkami), jest bez cukru i niezdrowych tłuszczy, za to z owocami, migdałami, orzechami laskowymi i… a jakże: z kaszą jaglaną. Mój mały domowy cukiernik oczywiście uwielbia 🙂

SKŁADNIKI/ tortownica 21cm:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1/2 kg śliwek
  • garść orzechów laskowych
  • garść płatków migdałowych
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:

  • Ugotowaną kaszę zblendowałam z jogurtem, ksylitolem, jajkami, sodą i olejem na gładką masę.
  • Dodałam ziarenka z laski wanilii i wymieszam.
  • Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej masę jaglaną.
  • Na wierzchu ułożyłam wypestkowane śliwki, skórkami do dołu.
  • Włożyłam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekłam przez ok. 1 godz.
  • Wyjęłąm ciasto, posypałam posiekanymi orzechami i płatkami migdałów, i piekłam jeszcze ok. 15 min, do czasu aż orzechy i migdały się lekko zrumieniły.
Ciasto jaglane ze śliwkami
Ciasto jaglane ze śliwkami
Ciasto jaglane ze śliwkami
Ciasto jaglane ze śliwkami