Ciasto na śniadanie? Jak najbardziej! O ile (tak jak to ciasto jaglane ze śliwkami), jest bez cukru i niezdrowych tłuszczy, za to z owocami, migdałami, orzechami laskowymi i… a jakże: z kaszą jaglaną. Mój mały domowy cukiernik oczywiście uwielbia 🙂
SKŁADNIKI/ tortownica 21cm:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 1/2 kg śliwek
- garść orzechów laskowych
- garść płatków migdałowych
- 1 laska wanilii
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotowaną kaszę zblendowałam z jogurtem, ksylitolem, jajkami, sodą i olejem na gładką masę.
- Dodałam ziarenka z laski wanilii i wymieszam.
- Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej masę jaglaną.
- Na wierzchu ułożyłam wypestkowane śliwki, skórkami do dołu.
- Włożyłam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekłam przez ok. 1 godz.
- Wyjęłąm ciasto, posypałam posiekanymi orzechami i płatkami migdałów, i piekłam jeszcze ok. 15 min, do czasu aż orzechy i migdały się lekko zrumieniły.

