Szybkie i łatwe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Zawsze się udaje, pięknie pachnie, jest pyszne zaraz po upieczeniu, ale świeżość utrzymuje przez kilka dni.
Dużą zaletą tego ciasta jest to, że jest lekkie i wilgotne – a takie lubimy najbardziej 🥮 Piekę je z prostych składników, które prawie zawsze są w domu. Można użyć też innych owoców: malin, jagód, śliwek, brzoskwiń pokrojonych na kawałki… Albo wykorzystać gotowe mrożone mieszanki 🍓🍒🍑🥭🍎
SKŁADNIKI:
Ciasto:
🍓 2 jajka
🍓 2 szklanki mąki
🍓 1 szklanka jogurtu naturalnego
🍓 1 szklanka cukru
🍓 50 ml oleju
🍓 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
🍓 2 łyżeczki cukru waniliowego
🍓 400 g truskawek
Kruszonka:
🥮 100g mąki
🥮 50g masła
🥮 50g cukru
WYKONANIE:
Kruszonka:
- Wszystkie składniki na kruszonkę wkładam do miski i ugniatam palcami, aż powstaną grudki. Jeśli grudki nie chcą się zrobić, wkładam całość do lodówki na 30 minut, i znowu ugniatam.
Ciasto:
- Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Dlatego warto wszystko co potrzebne wyjąć z lodówki i postawić na blacie na około 2 godziny.
- Mąkę przesiewam do miski razem z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubijam z cukrem i cukrem pudrem przez kilka minut, na puszystą masę.
- Dodaję jogurt i olej i mieszam łopatką delikatnie.
- Dodaję przesianą mąkę z proszkiem i mieszam już tylko do połączenia składników, nie ubijam i nie mieszam zbyt dokładnie. Składniki mają się połączyć, jeśli będą niewielkie grudki to nic nie szkodzi. Jeśli się miesza zbyt długo – może wyjść zakalec.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto.
- Na górze ciasta układam umyte truskawki. Jeśli są duże – kroję na mniejsze części. Małe układam w całości.
- Całość posypuję kruszonką.
- Piekę ok. 50 minut w temp. 180 st. C.

