Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Szybkie i łatwe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Zawsze się udaje, pięknie pachnie, jest pyszne zaraz po upieczeniu, ale świeżość utrzymuje przez kilka dni.

Dużą zaletą tego ciasta jest to, że jest lekkie i wilgotne – a takie lubimy najbardziej 🥮 Piekę je z prostych składników, które prawie zawsze są w domu. Można użyć też innych owoców: malin, jagód, śliwek, brzoskwiń pokrojonych na kawałki… Albo wykorzystać gotowe mrożone mieszanki 🍓🍒🍑🥭🍎


SKŁADNIKI:

Ciasto:

🍓 2 jajka

🍓 2 szklanki mąki

🍓 1 szklanka jogurtu naturalnego

🍓 1 szklanka cukru

🍓 50 ml oleju

🍓 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

🍓 2 łyżeczki cukru waniliowego

🍓 400 g truskawek

Kruszonka:

🥮 100g mąki

🥮 50g masła

🥮 50g cukru


WYKONANIE:

Kruszonka:

  • Wszystkie składniki na kruszonkę wkładam do miski i ugniatam palcami, aż powstaną grudki. Jeśli grudki nie chcą się zrobić, wkładam całość do lodówki na 30 minut, i znowu ugniatam.

Ciasto:

  • Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Dlatego warto wszystko co potrzebne wyjąć z lodówki i postawić na blacie na około 2 godziny.
  • Mąkę przesiewam do miski razem z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubijam z cukrem i cukrem pudrem przez kilka minut, na puszystą masę.
  • Dodaję jogurt i olej i mieszam łopatką delikatnie.
  • Dodaję przesianą mąkę z proszkiem i mieszam już tylko do połączenia składników, nie ubijam i nie mieszam zbyt dokładnie. Składniki mają się połączyć, jeśli będą niewielkie grudki to nic nie szkodzi. Jeśli się miesza zbyt długo – może wyjść zakalec.
  • Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto.
  • Na górze ciasta układam umyte truskawki. Jeśli są duże – kroję na mniejsze części. Małe układam w całości.
  • Całość posypuję kruszonką.
  • Piekę ok. 50 minut w temp. 180 st. C.
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe z kruszonką
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Zobacz podobne przepisy