Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Bardzo szybkie, lekkie i efektowne danie obiadowo-kolacyjne. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami jest aromatyczna, sycąca i niskokaloryczna.Może być samodzielnym daniem, lub dodatkiem do mięs lub ryb. Często przygotowuję ją, kiedy odwiedzają nas goście. Lubię to, że wszystko mogę naszykować wcześniej, a tuż przed podaniem tylko zapiec.

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 1 średnia cukinia
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ok. 10 cm białej części pora
  • 4 suszone pomidory, w oliwie
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • garstka świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z pomidorów
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  • Umytą cukinię przecięłam na pół, i wydrążyłam środki. Wydrążone części pokroiłam w średnią kostkę i odłożyłam.
  • Na patelni rozgrzałam łyżkę oliwy z zalewy z suszonych pomidorów, wrzuciłam posiekanego w paseczki pora, lekko posoliłam i smażyłam na średnim ogniu.
  • Po chwili dodałam na patelnię pokrojone kawałki cukinii, mieszałam i smażyłam jeszcze ok. 2 min.
  • Następnie zdjęłam patelnię z ognia, dodałam posiekane w paseczki suszone pomidory, i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Wymieszałam, dodałam kaszę jaglaną, wymieszałam i przyprawiłam do smaku.
  • Wydrążone połówki cukinii lekko posoliłam od środka, wypełniłam farszem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do ok. 170°C. Zapiekałam ok. 20 min.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami