Czerwona kapusta, tzw. modro kapusta, czyli kapusta podawana na ciepło, z cebulką i jabłkiem

Czerwona kapusta z jabłkiem czyli modro kapusta

Czerwona kapusta z jabłkiem, na Śląsku znana jako modro kapusta, podawana na ciepło, to znany i pyszny dodatek do obiadu. Modro kapusta kojarzy mi się z kluskami śląskimi i zrazami, ale tak naprawdę czerwona kapusta przygotowana w ten sposób pasuje do większości dań obiadowych.

SKŁADNIKI:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty (ok. 1 kg)
  • 2 średnie cebule
  • 1 duże jabłko
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Kapustę poszatkowałam, zalałam niedużą ilością wrzątku, dodałam liście laurowe i ziele angielskie, i gotowałam na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie kapustę odcedziłam. Wyjęłam listki laurowe i kuleczki ziela angielskiego (przynajmniej te, które udało mi się znaleźć).
  • Cebulę posiekałam w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzałam masło klarowane i wrzuciłam do niego cebulę, smażyłam na małym ogniu do momentu, kiedy cebula stała się już lekko miękka i przeźroczysta, ale jeszcze nie zacząła ciemnieć.
  • Do zeszklonej cebuli dodałam kapustę, przez chwilę smażyłam razem.
  • Następnie zdjęłam garnek z ognia, dodałam jabłko, starte na grubych oczkach, sok z cytryny, miód, sól (ok. 2 łyżeczek) i pieprz (ok. 1/2 łyżeczki).
  • Wymieszałam wszystko razem, przykryłam garnek i zostawiłam na chwilę, żeby smaki się przegryzły.
Czerwona kapusta na ciepło, z jabłkiem
Czerwona kapusta na ciepło, z jabłkiem
Czerwona kapusta z jabłkiem