Dorsz zapiekany z dynią i z batatami

Dorsz zapiekany z dynią i z batatami

Dziś na obiad, dla odmiany po zupie dyniowej którą jemy ciągle, był dorsz zapiekany z dynią i z batatami. Dynia jest bardzo zdrowa i bardzo smaczna, to wiadomo. Nie wiedziałam natomiast jak dużo gatunków dyni jest na świecie! Najczęściej spotykana jest tzw. dynia zwyczajna, triumfy śwęci też hokkaido, orzechowa, o zwartym miąższu, a ogromną jej zaletą jest to, że nie trzeba obierać jej ze skórki. Ale są też: piżmowa, makaronowa, japońska… Ja się w tym roku zakochałam w odmianie muscat. I właśnie z nią powstało dzisiejsze danie. Dodatkowo z batatami lub naszymi ziemniakami, jak kto woli. Moi domownicy wolą z ziemniakami, ja zjadłam z batatami. Mlaskaliśmy chyba po równo 🙂

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 2 szt. filetów z dorsza, po ok. 150g
  • 400g obranej dyni
  • 200g batata
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz
  • 2 gałązki świeżego tymianku, lub 1 łyżeczka suszonego

PRZYGOTOWANIE:

  • Piekarnik nagrzałam do 200°C.
  • Dynię i bataty obrałam i pokroiłam w średniej wielkości kostkę.
  • W garnku zagotowałam bulion, włożyłam dynię i bataty, dodałam 1/2 łyżeczki tymianku i gotowałam 5 minut. Warzywa powinny być już miękkie, jeśli nie są, gotuję jeszcze kilka minut.
  • Rybę umyłam, osuszyłam ręcznikiem, posoliłam, popieprzyłam i skropiłam sokiem z cytryny.
  • Bataty, dynię i bulion przełożyłam do żaroodpornego naczynia, wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15 minut, nie przykrywałam.
  • Podpieczone warzywa lekko wymieszałam, ułożyłam na nich dorsza, na każdym kawałku ryby ułożyłam wiórki masła, włączyłam funkcję grilla w piekarniku, i zapiekałam 5 minut.
Dorsz zapiekany z dynią i z batatami
Dorsz zapiekany z dynią i z batatami
Dorsz zapiekany z dynią i z batatami
Dorsz zapiekany z dynią i z batatami