Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj na naszym stole gołąbki z młodej kapusty. Gołąbki zawsze kojarzyły mi się z ogromną ilością pracy. To gotowanie kapusty, długie zawijanie, a później jeszcze w dużym garnku gotowały się pół dnia…

Tak pamiętałam z dzieciństwa: jak miały być gołąbki, to mama już dzień wcześniej się szykowała, a później cały dzień je robiła, i kiedy już chciałyśmy jeść, to NIE! Jeszcze nie, bo jeszcze sos 🥫 Uff! Dzisiaj wiem, że nie trzeba robić gołąbków dla pułku wojska, że sos można zrobić w banalny sposób i ugotować w nim gołąbki, i przede wszystkim, że można użyć młodej kapusty, której nie trzeba gotować kilka godzin 😁

SKŁADNIKI/ ok. 12 średnich gołąbków:

🥬 1 główka młodej kapusty

🥬 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki

🥬 150 g ryżu (suchego)

🥬 1 średnia cebula

🥬 1 łyżeczka oleju

🥬 1 i 3/4 łyżeczki soli

🥬 1/2 łyżeczki pieprzu

🥬 400 ml domowego przecieru pomidorowego lub passaty

🥬 100 g koncentratu pomidorowego

🥬 750 ml bulionu drobiowego

🥬 50 ml śmietany 30%

🥬 3 łyżki mąki

🥬 1 łyżeczka oregano

🥬 1 łyżeczka lubczyku

🥬 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

🥬 1/2 łyżeczki cukru

WYKONANIE:

  • W dużym garnku (w takim, żeby główka kapusty się do niego zmieściła) zagotowałam wodę.
  • Z kapusty wycięłam głąb i delikatnie włożyłam ją do garnka z gotującą wodą tak, aby strona gdzie był głąb, była skierowana do dołu. Gotowałam ok. 10 minut.
  • Następnie odwróciłam kapustę, i powoli zaczęłam ściągać liście. Jeśli liście nie chcą schodzić, są sztywne, albo się rwą, to gotuję jeszcze ok. 2 minut i znowu próbuję. Ściągam liście wbijając widelec w grube nerwy przy końcu. Odłożyłam liście do przestygnięcia.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju, na rumiano.
  • Ryż zalałam wrzątkiem (2 razy więcej wody niż ryżu) i gotowałam pod przykryciem ok. 10 minut. Nadmiar wody odlałam.
  • Do miski włożyłam mielone mięso, ryż, cebulę, 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wymieszałam wszystko ręką.
  • Z każdego liścia kapusty ścięłam gruby nerw, tak, aby liść zrobił się płaski.
  • Zawinęłam gołąbki.
  • Na dnie dużego garnka ułożyłam kilka liści kapusty, które mi zostały, na nich ułożyłam ciasno gołąbki, przykryłam znowu kilkoma liśćmi kapusty.
  • Całość zalałam gorącym bulionem, przykryłam pokrywką i gotowałam na małym ogniu 40 minut.
  • Przecier pomidorowy wymieszałam z koncentratem, 1 łyżeczką soli, oregano, lubczykiem, papryką, mąką i śmietaną.
  • Z garnka z gołąbkami odlałam wywar (przytrzymując pokrywką gołąbki), i wymieszałam go z mieszanką przecieru.
  • Powstałą mieszanką zalałam gołąbki w garnku i gotowałam jeszcze 15 minut, bez przykrycia.
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty

Zobacz podobne przepisy