gryczane naleśniki ze szpinakiem

Gryczane naleśniki – kieszonki, z kaszy gryczanej, ze szpinakiem, białym serem i fetą

Gryczane naleśniki – kieszonki ze szpinakiem, białym serem i fetą – świetne dla bezglutenowców i dla tych, co jedzą gluten też. Naleśniki przygotowałam z mąki z białej kaszy gryczanej – jest dużo zdrowsza i dużo mniej wyrazista w smaku od tej prażonej.

Farsz to cebula, czosnek, liście szpinaku, biały ser i trochę fety. I obiad lub kolacja gotowe!

Lubimy naleśniki! Przepis na inne naleśniki bezglutenowe, znajdziesz np. tutaj: naleśniki gryczano-amarantusowo-ryżowe

SKŁADNIKI:

Naleśniki/ ok. 12 sztuk:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej nieprażonej (białej)
  • 1 i 3/4 szklanki gazowanej wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Farsz:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g liści szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 300 g sera białego
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

  • Kaszę gryczaną zmieliłam na mąkę
  • Dodałam do niej 2 jajka, wodę, sól i olej, i dokładnie wszystko razem zmiksowałam
  • Ciasto odstawiłam na 1/2 godziny lub dłużej
  • Następnie na suchej patelni usmażyłam naleśniki
  • Na drugiej patelni rozgrzałam masło klarowane i poddusiłam na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek, posoliłam
  • Dodałam szpinak i dusiłam przez chwilę tak, aby liście zmiękły
  • Fetę pokroiłam w drobną kostkę, a biały ser pokruszyłam na małe kawałki
  • Dodałam sery na patelnię i wymieszałam ze szpinakiem
  • Przyprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i nałożyłam na naleśniki
gryczane naleśniki ze szpinakiem
Gryczane naleśniki ze szpinakiem
gryczane naleśniki ze szpinakiem
Gryczane naleśniki ze szpinakiem
gryczane naleśniki ze szpinakiem
Gryczane naleśniki ze szpinakiem

Zobacz podobne przepisy