Gulasz z fasoli

Gulasz z fasoli

W ramach zużywania zapasów, wyciągam z szafek różności. Znalazłam leżącą od pewnego czasu fasolkę adzuki i, po nocy moczenia i 1 godzinie gotowania 😜, mogłam się zabrać za przygotowanie gulaszu. Ale warto było!

Powstała duża ilość sycącego, aromatycznego, warzywnego dania, które jedliśmy jeszcze kolejnego dnia 🍲 Do gulaszu można użyć po prostu czerwonej fasoli: wcześniej namoczonej i ugotowanej, lub z puszki. Też będzie pysznie!


SKŁADNIKI:

  • 2 szkl. ugotowanej fasoli adzuki lub czerwonej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego mielonego (kuminu)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  • Warzywa pokroiłam w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzałam olej kokosowy i wrzuciłam pokrojone warzywa i przyprawy.
  • Dusiłam wszystko razem przez ok. 15 min.
  • Dodałam fasolę, pokrojone pomidory z puszki, sos sojowy, miód, sól i pieprz.
  • Przykryłam garnek pokrywką i dusiłam przez 1 godzinę.
  • Po tym czasie spróbowałam gulasz, przyprawiłam do smaku, i gotowałam jeszcze bez pokrywki przez 15 min.

Do gulaszu świetnie pasują kasze i ryż. My, tym razem jedliśmy z domowym chlebem, a mięsożercy dodatkowo z kiełbaską z grilla.

Gulasz z fasoli
Gulasz z czerwonej fasoli
Gulasz z fasoli Adzuki lub czerwonej
Gulasz z fasoli adzuki

Zobacz podobne przepisy