Czekoladowe brownie jaglane

Czekoladowe brownie jaglane

Czekoladowe brownie jaglane – słowo „czekoladowe” w nazwie tego ciasta, to duże nadużycie, bo czekolady w składnikach nie ma. Jednak duża ilość karobu lub dobrego jakościowo kakao daje tak intensywny smak, że można się nabrać. Bezglutenowe, zdrowe ciasto, którego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Jak zawsze warto mieć w lodówce ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Wtedy przygotowanie czekoladowego brownie jaglanego zajmuje tylko moment: wystarczy wszystko zblendować i wstawić do piekarnika. Łatwiej się chyba nie da 😉

Brownie jak to brownie: jest zwarte, bardzo intensywne w smaku, „czekoladowe”, lekko orzechowe, lekko kokosowe… Jeśli lubicie klasyczne brownie, koniecznie spróbujcie tego z kaszą jaglaną, nie zawiedziecie się na pewno.

SKŁADNIKI/ tortownica o śr. 21cm:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 jajek
  • 100 ml oleju ryżowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego o dużej zawartości kokosa
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 3/4 szklanki karobu
  • 1/2 szklanki orzechów lub migdałów
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

  • Wszystkie składniki przełożyłam do naczynia i zblendowałam na gładką masę.
  • Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej ciasto.
  • Wierzch udekorowałam orzechami.
  • Piekłam w temp. 180°C przez ok. 40-45 min.
Czekoladowe brownie jaglane
Czekoladowe brownie jaglane