Jaglane kluski leniwe

Jaglane kluski leniwe

Jaglana wersja klusek leniwych, lub kopytek, lub pierogów leniwych… Sama nie wiem, która nazwa będzie najwłaściwsza. Jaglane kluski leniwe w smaku są neutralne, dobrze smakują i w wersji wytrawnej: z ziołami i surówką lub z duszonymi warzywami, ale też bardzo smaczne na słodko: z cynamonem i prażonymi jabłkami, gruszkami czy śliwkami. Smaczne i zdrowsze są ugotowane i bezpośrednio podane, a mniej zdrowe, za to dla niektórych smaczniejsze przyrumienione na złoto na maśle. Na szczęście nie trzeba wybierać od razu. Z podanej porcji wychodzi ich naprawdę dużo, na tyle dużo że część można zjeść od razu po ugotowaniu, a pozostałe schować do lodówki i zrumienić na maśle klarowanym w momencie wielkiego, niespodziewanego głodu.

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

  • Do dużego garnka wlałam wodę i postawiłam na gazie, aby się zagotowała – będzie potrzebna do gotowania klusek.
  • Kaszę jaglaną zblendowałam z białym serem.
  • Do miski włożyłam obie mąki i zmiksowaną masę, szybko zagniotłam.
  • Ciasto powinno być średnio zwarte, musi dać się formować ale nie być zbyt rzadkie.
  • Wyłożyłam ciasto na blat wysypany mąką ziemniaczaną, oerwałam kawałek, zrolowałam wałeczek, spłaszczyłam go od góry i odkrawałam nożem skośne kawałki.
  • Posoliłam gotującą się w garnku wodę.
  • Kluski wkładałam na osolony wrzątek, delikatnie mieszałam i czekałam aż się zagotują.
  • Kiedy wypłynęły na powierzchnię wyłowiłam, wyłożyłam na talerz i polałam roztopionym masłem.
Jaglane kluski leniwe
Jaglane kluski leniwe