Jaglanka z jabłkami i żurawiną

Jaglanka z jabłkami i żurawiną

Jaglanka z jabłkami i żurawiną, to najczęściej goszczące na naszym stole śniadanie. Wszystkie składniki prawie zawsze są w domu, a zrobienie takiego śniadania zajmuje tylko kilka minut. Ugotowana kasza jaglana zwykle stoi w naszej lodówce, często specjalnie robię dwa razy więcej jabłek z żurawiną i pestkami, i połowę też wkładam do lodówki. Następnego dnia mam wszystko: tylko podgrzać i gotowe… (o ile wcześniej nie zjem mixu jabłkowego…. bo taki zimny z lodówki też jest pyszny:))

SKŁADNIKI/ 1-2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE:

  • Jabłko obrałam i pokroiłam w drobną kostkę.
  • Rondelek postawiłam na ogniu, włożyłam do niego masło klarowane, rozgrzałam, wrzuciłam jabłko i podsmażyła przez chwilę, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodałam ok. 1/2 szklanki wody, żurawinę, słonecznik i dynię i zagotowałam, przykryłam pokrywką.
  • Gotowałam na małym ogniu ok. 10-15 minut.
  • Rondelek ściągnęłam z ognia, dodałam kaszę i cynamon.
  • Mieszałam i podgrzewałam jeszcze przez chwilkę.
  • Wyłożyłam na talerz, posypałam żurawiną i cynamonem.
Jaglanka z jabłkami i żurawiną
Jaglanka z jabłkami i żurawiną