Jaglany mus cynamonowy z borówkami i morelami

Jaglany mus cynamonowy z borówkami i morelami

W upały każdy chętnie sięga po zimne desery. A gdyby tak zjeść coś smacznego, zimnego, owocowego, słodkiego i zdrowego jednocześnie? Dzisiejszy jaglany mus cynamonowy z borówkami i morelami, spełnia wszystkie te warunki. Zachęcam do przygotowywania zdrowych deserów. To jest bardzo łatwe i szybkie. Myślę, że przygotowanie większości tradycyjnych deserów, zajmuje więcej czasu.

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 suszone daktyle
  • 2 świeże morele
  • 4 łyżki borówek amerykańskich
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 150g jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

  • Wszystkie składniki włożyłam wcześniej do lodówki na min. 2 godziny (a najlepiej dzień wcześniej). Wtedy mus będzie zimny. Można też schłodzić go po przygotowaniu, ale u mnie ta opcja nie ma racji bytu, bo to co przygotowane jest od razu zjadane 😉
  • Daktyle zalałam gorącą wodą na 20 min., później przepłukałam zimną wodą, dodałam do kaszy jaglanej.
  • Dodałam też 1 obraną morelę, cynamon i 1 szklankę wody, i zblendowałam do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Jeśli trzeba dolewam jeszcze wody, a kiedy jest bardzo gorąco dorzucam kostki lodu.
  • Na koniec dodałam olej lniany i krótko zblendowałam, aby połączył się z musem.
  • Do pucharków nałożyłam warstwę musu, jogurtu i owoców, i znowu: mus, jogurt, owoce.
  • Udekorowałam drugą morelą pociętą na kawałki, borówkami, migdałami.
Jaglany mus cynamonowy z borówkami i morelami
Jaglany mus cynamonowy z borówkami i morelami