Uwielbiam ten czas, kiedy młoda botwinka pojawia się w warzywniakach. Niedawno odkryłam smak botwinki smażonej na maśle klarowanym… Dodaję do niej sok z cytryny, solę, pieprzę i posypuję szczypiorkiem – uwielbiam. Dzisiaj kasza gryczana z botwinką właśnie. Okazuje się, że połączenie smażonej botwinki z kaszą gryczaną i białym serem jest naprawdę bardzo udane. Bardzo dobrze smakuje na ciepło, ale też na zimno, jako sałatka. Przygotowaną wcześniej sałatkę trzymam w lodówce i zajadam kiedy mam ochotę, lub zabieram z sobą „na wynos”.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 150g sera białego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki nerkowców
- 1 łyżeczka ksylitolu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gryczaną gotuję w lekko osolonej wodzie (1/2 łyżeczki soli) ok. 15 minut
- Botwinkę oczyszczam, myję, osuszam ręcznikiem papierowym i siekam na ok. 2 cm kawałki
- Na patelni rozgrzewam masło klarowane i smażę na nim botwinkę ok. 5 minut
- Botwinkę lekko solę, dodaję sok z cytryny i ksylitol, mieszam przez chwilę
- Na suchej patelni podprażam nerkowce
- Na talerze wykładam kaszę, na nią botwinkę, dodaję pokruszony biały ser, posiekany szczypiorek i nerkowce (lub migdały). Całość lekko pieprzę i podaję

