Kasza gryczana z dynią i jarmużem

Kasza gryczana z dynią i jarmużem

Dynia, dynia, wszędzie dynia… Na naszym stole również, dziś kasza gryczana z dynią i jarmużem. Hokkaido, piżmowa, makaronowa, olbrzymia, prowansalska… wiele jest gatunków dyni, a każdy z nich inny, jedne mają bardziej zbity, suchy miąższ, jak np. hokkaido, inne są bardziej soczyste np. prowansalska. Różnią się kolorem, twardością, smakiem. Jedną z moich ulubionych jest dynia prowansalska, zwana też muszkatołową lub zieloną. Ma dość twardą skórkę, ale za to piękny, pomarańczowy i soczysty miąższ, który pachnie trochę jak melon i świetnie smakuje również na surowo. Królową naszego dzisiejszego obiadu jest właśnie dynia prowansalska.

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej jasnej
  • 500g dyni
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 duże liście jarmużu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Kaszę przepłukałam na sitku, przełożyłam do garnka, zalałam 1 i 1/2 szklanki wrzątku, posoliłam ok. 1/2 łyżeczki, przykryłam pokrywką i gotowałam na małym ogniu 15 minut.
  • Na dość dużej patelni rozgrzałam masło klarowane.
  • Cebulę posiekałam w kostkę i wrzuciłam na masło, smażyłam i mieszałam ok. 2 min., żeby się lekko zeszkliła.
  • Dynię pokroiłam w kostkę, dodałam do cebuli i smażyłam razem ok. 5 min., posoliłam.
  • Zwykle po tym czasie dolewam ok. 1/2 szklanki gorącej wody, ale jeśli dynia jest bardzo soczysta, to nie trzeba. Czasem jednak dolewam więcej wody… Powinno się wszystko pięknie dusić, nie może być sucho, bo będzie się przypalać. Duszę kolejne 5-10 minut.
  • Czosnek przecisnęłam przesz praskę i dodałam do dyni, wymieszałam.
  • Jarmuż oderwałam od twardych łodyg i pokroiłam na mniejsze kawałki, przekłożyłam na patelnię. Dusiłam razem jeszcze ok. 5 minut.
  • Zdjęłam patelnię z ognia, dodałam kaszę, popieprzyłam, i wymieszałam wszystko razem.
  • Gotowe danie przekładam na talerz.
Kasza gryczana z dynią i jarmużem
Kasza gryczana z dynią i jarmużem
Kasza gryczana z dynią i jarmużem
Kasza gryczana z dynią i jarmużem

Zobacz podobne przepisy