Kasza gryczana z orzechami

Kasza gryczana z orzechami, grzybami i tymiankiem

Dzisiejsza kasza gryczana z orzechami włoskimi, suszonymi grzybami i tymiankiem, to po prostu królewskie danie… Kasza gryczana jest pyszna – kiedy jest dobrze ugotowana i przyprawiona. Nasza kasza jest wspaniała: orzechy, grzyby i tymianek tak podkręcają jej smak, że powstaje bardzo pyszne danie praktycznie… z niczego 🙂

Kasza jest doskonała sama w sobie i może być samodzielnym posiłkiem, a może być dodatkiem do ryb lub mięs (jak np. w tym daniu: z polędwiczką, lub tutaj: z faszerowanym filetem z kurczaka). Polecam wypróbować i przygotować tą kaszę na świąteczny stół.

SKŁADNIKI: 2 porcje:

  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 mała cebula
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku lub 1 płaska łyżeczka suszonego
  • 2 łyżki grubo pokrojonej natki pietruszki
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska, grubo zmielony kolorowy pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Kaszę wypłukałam i zalałam 1 i 1/2 szklanki wrzątku. Pokruszyłam w rękach suszone grzyby i dodałam do kaszy. Posoliłam 1/2 łyżeczki soli, przykryłam pokrywką i gotowałam na małym ogniu 12-15 minut.
  • Na suchej patelni lekko podprażyłam grubo posiekane orzechy, i odłożyłam je na talerz.
  • Na patelnię dałam masło klarowane i na malutkim ogniu szkliłam posiekaną cebulę przez 5 min. Dodałam tymianek i w dalszym ciągu, mieszając, szkliłam kolejne 5 minut.
  • Patelnię zdjęłam z ognia, dodałam kaszę, orzechy i posiekaną natkę. Przyprawiłam solą i pieprzem.
Kasza gryczana z orzechami, grzybami i tymiankiem
Kasza gryczana z orzechami, grzybami i tymiankiem
Kasza gryczana z orzechami, grzybami i tymiankiem
Kasza gryczana z orzechami, suszonymi grzybami i tymiankiem

Zobacz podobne przepisy