Kasza jaglana z daktylami i duszonymi jabłkami

Kasza jaglana z daktylami i duszonymi jabłkami

Kiedy mamy w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną, dzisiejsze śniadanie przygotujemy w 15 minut. Kasza jaglana z daktylami i duszonymi jabłkami pojawia się na naszym stole bardzo często. Nawet kiedy w domu „nic już nie ma”, to kasza, daktyle i jabłka zawsze są!

Polecam również wpis o tym którą kaszę jaglaną kupować.

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 6 daktyli
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Duszone jabłko:

  • Jabłko obrałam, pokroiłam na małe kawałki.
  • Do rondelka wlewałam odrobinę wody, włożyłam pokrojone jabłko i dusiłam na małym ogniu ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Czasem dolewam wody, a czasem ją odparowuję, do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.

Kasza jaglana: 

  • Do niewielkiego garnka wlałam odrobinę wrzątku, dodałąm pokrojone w drobną kostkę daktyle i przez chwilkę gotowałam, cały czas mieszając.
  • Dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, roztarłam ją z masą daktylową i podgrzewałam, mieszając.
  • Dodałam 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego i cynamon, wymieszałam.
  • Podałam z duszonym jabłkiem, posypałam cynamonem.