Kasza jaglana z porei jajkami

Kasza jaglana z porem i jajkami

Kasza jaglana z porem i jajkami, to danie które mogłabym jeść cały czas. Na śniadanie, obiad i kolację. Dla mnie kasza z duszonym porem i masłem klarowanym, to zdecydowanie najlepsze połączenie pasujące prawie zawsze i prawie do wszystkiego. Do tego jajko i sałatka… Czy można zdrowiej? Prościej? Szybciej?

SKŁADNIKI/ 2-3 porcje:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1 por
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Kaszę ugotowałam (dokładny opis tutaj) i odstawiłam na chwilkę na bok.
  • Pora oczyściłam i białą część pokroiłam w półplasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzałam masło, dodałam pokrojonego pora, posoliłam i dusiłam kilka minut, mieszając raz na jakiś czas, aż zmięknie.
  • Włożyłam na patelnię kaszę, zamieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem.
  • Rozłożyłam kaszę równo, zrobiłam 3 dołki i wbiłam w nie jajka.
  • Przykryłam patelnię pokrywką i zostawiłam na małym ogniu na ok. 4 minuty.
  • Przełożyłam porcje na talerze, nakładając delikatnie od spodu, aby nie uszkodzić jajek.
  • Podałam z sałatką.
Kasza jaglana z porem i jajkami
Kasza jaglana z porem i jajkami