Kasza jaglana z pieczarkami i parmezanem z migdałów

Kasza z pieczarkami i parmezanem z migdałów

Chyba każdy lubi tosty i zapiekanki z pieczarkami. Czy zdrowa dieta oznacza, że trzeba o tych smakach zapomnieć? Co zrobić, kiedy nie można jeść nabiału, a mamy ogromną ochotę na parmezan? Odpowiedzią na te wszystkie pytania jest to danie: kasza z pieczarkami i parmezanem z migdałówMoże to nie jest chrupiący tost, a może już nie pamiętam jak on smakował, ale dla mnie dzisiejsze danie przypomina tosty lub zapiekanki z pieczarkami i z serem. A parmezan z migdałów jest po prostu przepyszny!

SKŁADNIKI/ 3 porcje:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 250g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzałam w rondelku masło, dodałam posiekaną cebulę i czosnek, zeszkliłam przez ok. 5 minut.a
  • Następnie dodałam oczyszczone i pokrojone pieczarki, posoliłam lekko, dodałam zioła prowansalskie, podlałam wodą i dusiłam na małym ogniu ok. 15 minut.
  • Dodałam kaszę: jeśli jest gorąca, mieszam wszystko i chwilkę razem podgrzewam, ok. 2 minut. Jeśli kasza była zimna dolewam troszkę gorącej wody, mieszam kaszę z pieczarkami i podgrzewam do odpowiedniej temperatury.
  • Wyłożyłam danie na talerze, posypałam posiekaną natką pietruszki i parmezanem z migdałów
Kasza jaglana z pieczarkami i parmezanem z migdałów
Kasza z pieczarkami i parmezanem z migdałów