Kim jestem i dlaczego codzienniezdrowadieta.pl?

Kim jestem i dlaczego powstała strona codzienniezdrowadieta.pl?

Cześć! Bardzo mi miło, że to czytasz 🙂

Mam na imię Monika – to właśnie ja stworzyłam i prowadzę stronę codzienniezdrowadieta.pl.

Strona powstała z pasji i z potrzeby. A dokładniej z mojej pasji do zdrowego gotowania i z potrzeby otoczenia, aby to usystematyzować. Moi domownicy często powtarzali/narzekali, że u nas prawie żadne danie się nie powtarza. Oni by czasem chcieli zjeść coś, co już było i bardzo im smakowało, ale:

1. Nie umieli mi wytłumaczyć o które danie im chodzi

2. Nawet jak mniej więcej wiedziałam co mają na myśli, to gotując bez przepisów, „na wyczucie”, nie umiałam ugotować drugi raz tak samo. Zwłaszcza że zwykle w czasie gotowania ponosi mnie fantazja 😉

Dodatkowo znajomi bardzo często pytali o przepisy na dania, które u nas jedli, a ja po prostu nie umiałam podać przepisu, bo sama go nie znałam.

Dlatego też spisywanie przepisów i dołączanie do nich zdjęć rozwiązało wszystkie te problemy. Początkowo strona była takim naszym „kulinarnym pamiętnikiem”.

Z wykształcenia jestem ekonomistką, ukończyłam Akademię Ekononiczną we Wrocławiu.

Prywatnie mam sporo pasji i 3-sobową rodzinę którą, poza mną, stanowią mąż i 12-letnia córka, i to dla nich właśnie na co dzień przygotowuję posiłki.

Prowadzę aktywny styl życia, uwielbiam biegać, pływać, jeździć na rowerze, systematycznie chodzę na siłownię.

To co jemy, ja i moja rodzina, jest dla mnie bardzo ważne. Jestem przekonana, że każdy kęs ma znaczenie.

Lubię wiedzieć co jem, dlatego też wolę jeść w domu, niż stołować się w restauracjach.

Wyznaję prostą zasadę: musi być zdrowo, smacznie i… szybko. Nie lubię spędzać długich godzin na przygotowywaniu posiłków. Jeśli już coś wymaga długiego gotowania lub pieczenia, to najlepiej żeby robiło się samo 🙂 Dlatego też wyspecjalizowałam się w „szybkich obiadach”. Zwykle przygotowanie obiadu zajmuje mi 15-30 minut, no może 45 minut – kiedy celebruję sam proces i robię 2-3 sałatki, lub zwijam jakieś malutkie roladki.

Na stronie są przepisy na zdrowe, smaczne i szybkie do przygotowania dania, które codziennie znajdują się na naszych talerzach. Są też przepisy na specjalne okazje oraz na słodkości.

Wszystkie przepisy które tu umieściłam, są efektem moich wieloletnich poszukiwań, mojej edukacji i eksperymentów kulinarnych.

Lata doświadczeń spowodowały, że wypracowałam swoje własne podejście do zdrowej diety. Dla mnie, jest to dieta oparta na kilku podstawowych zasadach:

1. Staram się używać produktów jak najlepszej jakości.

Najczęściej korzystam z wiejskiego mięsa i wiejskich jajek.

W sezonie używam niepryskanych warzyw z ogrodu.

Kupuję świeże ryby z zaufanych źródeł.

Nie zawsze jednak mam dostęp do tego wszystkiego. Wtedy kupuję produkty najlepsze jakie mogę, ale nie przesadzam: nie wszystko musi być „bio”, „eko” itd.

2. Używam bardzo dużo warzyw i ziół.

3. Moja kuchnia jest sezonowa.

Używam warzyw i owoców, które akurat dojrzewają w naszej strefie klimatycznej, a najlepiej po prostu gdzieś w pobliżu. Unikam nowalijek, rzadko stosuję mrożonki

4. Większość posiłków przygotowuję tuż przed podaniem.

Bardzo lubię świeże jedzenie. Czasem coś zostanie, wtedy chowam do lodówki i zjadamy to dość szybko. Wyjątkiem są zupy, które zwykle gotuję na 2-3 dni, i większe kawałki pieczonych mięs. Jednak generalnie unikam mrożenia i dłuższego przechowywania przygotowanych posiłków.

5. Unikam długiej obróbki termicznej.

Jemy dużo surowych warzyw, jeżeli gotowane lub pieczone, to zwykle krótko, aby były „al dente” – lekko chrupiące. Jeśli jemy jajka – to najczęściej ugotowane na miękko, jeśli wątróbkę – to lekko ściętą, jeśli mięso – to te kawałki, które mogą być jedzone lekko wysmażone (różowe w środku) – takie właśnie są.

6. Nie używam białego cukru, mleka, pszenicy.

7. Najbliższe mi diety to: odkwaszająca, oparta na kaszy jaglanej i Paleo, oraz Paleo – samuraj.

Na stronie jest bardzo dużo przepisów zgodnych z tymi dietami. Zasady w nich zawarte są najbliższe moim poglądom.

Każdego zachęcam do dbania o siebie, do gotowania w domu i do eksperymentów kulinarnych.  Będzie mi bardzo miło, jeżeli moje przepisy będą częścią Twojej kulinarnej przygody 🙂