Kulki, kluski jaglane z sosem wiśniowym

Kulki jaglane w sosie wiśniowym

Kulki jaglane w sosie wiśniowym świetnie sprawdzą się na śniadanie lub deser. Kasza jaglana i wiśnie to superduet. Nie od dziś wiemy o tym, że kasza jaglana jest zasadotwórcza (czyli bardzo dobrze działa na nasze zakwaszone organizmy), ale okazuje się że wiśnie również są. Poza tym mają dużo karotenów, witaminy C, witamin z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy a nawet nienasycone kwasy omega 3 i omega 6 i mnóstwo przeciwutleniaczy (antyoksydantów), dzięki którym wzmacniamy odporność i spowalniamy procesy starzenia. Wiśnie pomagają oczyścić i odkwasić organizm. W sezonie warto jeść wiśnie surowe, ale poza sezonem domowe konfitury, soki i kompoty z wiśni są również bardzo wartościowe.

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki migdałów
  • 1 szklanka wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  • Kaszę wsypałam do rondelka i uprażyłam i wypłukałam, zgodnie ze sposobem opisanym tutaj.
  • Zalałam kaszę 2 szklankami wrzątku, dodałam cynamon, kurkumę, szczyptę soli i gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem 20 minut.
  • W międzyczasie zrobiłam sos wiśniowy. Wiśnie (świeże lub mrożone) zalałam 1 szklanką wody i gotowałam 15 minut. Wiśnie z domowego (niesłodzonego lub bardzo mało słodzonego) kompotu tylko zagotowuję.
  • Zblendowałam ugotowane wiśnie na gładki sos, dosłodziłam 1 łyżką ksylitolu.
  • Po 20 minutach gotowania kaszy, ściągnęłam pokrywkę z garnka i roztarłam kaszę łyżką, odparowując część wody. Dodałam płatki migdałów i 1 łyżkę ksylitolu, wymieszałam.
  • Kiedy kasza lekko przestygła, formowałam zwilżonymi rękami niewielkie kulki.
  • Nałożyłam na talerz kuleczki i polałam sosem.
Kulki, kluski jaglane z sosem wiśniowym
Kulki jaglane z sosem wiśniowym