Kluski śląskie i modra kapusta

Kluski śląskie

Tradycyjne, nasze, polskie kluski – kluski śląskie. Zrobione z ugotowanych ziemniaków, z dodatkiem mąki ziemniaczanej i jajka. Takie kluski robiła moja mama i babcia, zawsze tak samo: ziemniaki ugotowane i wystudzone (najlepiej z poprzedniego dnia), i proporcje na cztery (opisałam tą metodę poniżej). Zawsze wychodzą i są pyszne. Kluski śląskie w moim rodzinnym domu najczęściej jadło się z mięsnym lub pieczarkowym sosem, niektórzy uwielbiają te kluski z roztopionym masłem, inni zajadają kluchy śląskie z przesmażoną bułką tartą, a na Śląsku kluski śląskie tradycyjnie podaje się z modrą kapustą i roladami. U nas dzisiaj wersja: kluski śląskie i czerwona kapusta.

SKŁADNIKI/ ponad 50 średnich klusek:

  • ok. 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

  • Ziemniaki przecisnęłam przez praskę do miski, i uklepałam. Na ugniecionych ziemniakach palcem narysowałam krzyż, czyli podzieliłam na cztery równe części. Jedną z tych części wybrałam ręką i w puste miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną. To jest uniwersalna metoda, aby proporcje były odpowiednie. Ani moja mama, ani babcia nigdy nic nie ważyły, a to co gotowały było pyszne.
  • Do ziemniaków i mąki dodałam 1 jako, 1 płaską łyżeczkę soli, i ok. 1/4 łyżeczki pieprzu.
  • Wymieszałam wszystko rękoma i wyrobiłam na gładkie ciasto. Uformowałam z niego kulę.
  • Z ciasta odrywałam nieduże kawałki, wielkości orzecha włoskiego i rolowałam w dłoniach kulki. W każdej kulce palcem robiłam dziurkę i odkładałam na bok.
  • W szerokim garnku zagotowałam wodę, wsypałam 1 łyżkę soli, zmniejszyłam gaz tak, aby był minimalny. Włożyłam ok. 1/4 klusek śląskich, poczekałam aż wypłyną na powierzchnię. Po ok. 10 minutach wyłowiłam kluski, a do garnka włożyłam kolejną partię. Tak gotowane kluski śląskie mają ładną, gładką powierzchnię. Kiedy gotuje się kluski na dużym ogniu mogą mieć poszarpane brzegi.
  • Podałam z czerwoną kapustą z cebulką i jabłkiem, tzw. modrą kapustą.
Proporcje w czasie robienia klusek śląskich
Proporcje w czasie robienia klusek śląskich
Tradycyjne, polskie kluski śląskie
Tradycyjne, polskie kluski śląskie
Kluski śląskie z czerwoną kapustą
Kluski śląskie z czerwoną kapustą na ciepło