Koko chia, czyli deser z szałwi hiszpańskiej i mleka kokosowego

Koko chia

Koko chia to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub deser na nadchodzące upały. Jest wiele odmian tego dania (w zależności od dodatków), najczęściej nazywa się je puddingiem chia.My, naszą wersję nazywamy Koko chia. Jest lekki jak chmurka trochę słodki, trochę kokosowy… Jest bardzo zdrowy.
Nasionka chia (szałwia hiszpańska) mają bardzo dużo prozdrowotnych właściwości. Zawierają dużo kwasów omega-3 i wapnia, a także witaminy i minerały. Bardzo dobrze wpływają na układ sercowo-naczyniowy i regulują pracę układu trawiennego. To malutkie ziarenka, które mają wielką moc. Mleko kokosowe ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Zwiera ok. 50 – 55 procent kwasu laurynowego. Ten kwas tłuszczowy hamuje rozwój drobnoustrojów, więc żywność przygotowana z użyciem mleka kokosowego lub oleju kokosowego może być dłużej przechowywana. Mleko kokosowe możemy zrobić sami w domu ze świeżego kokosa lub wiórek kokosowych, lub kupić gotowe w sklepie. Wybierając mleczko w sklepie pamiętajmy jednak, aby w składzie było min. 85% kokosa i jak najmniej E…
Koko chia jest więc pyszne i zdrowe, a najlepsze jest to że zrobienie go zajmuje dosłownie 5 minut.

SKŁADNIKI/ 2-3 porcje:

  • 400ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki chia
  • 2 łyżki miodu
  • owoce i orzechy do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  • Mleko kokosowe, chia, miód i 1/3 szklanki wody wkładam do miski mieszam przez chwilę trzepaczką.
  • Rozlewam mieszankę do 2-3 pucharków i wkładam na noc do lodówki.
  • Rano czysta magia: ziarenka przez noc pęcznieją i zamieniają mleko w żelkowaty budyń.
  • Teraz już tylko dekorujemy Koko chia owocami i orzechami i zajadamy.
Koko chia, czyli deser z szałwi hiszpańskiej i mleka kokosowego
Koko chia
Koko chia, czyli deser z szałwi hiszpańskiej i mleka kokosowego
Koko chia