Kotlety jaglano - gryczane z botwinką

Kotlety jaglano – gryczane z botwinką

Kotlety jaglano – gryczane z botwinką polecają się:

– na obiad: z sałatą lub młodą kiszoną kapustą (przepyszna! koniecznie spróbujcie!),

– na kanapki: z ulubioną pastą i warzywami,

– po prostu w łapkę i do buzi: wersja raczej dziecięco-męska 😉Nie warto się zniechęcać długą listą składników, to tylko z pozoru groźnie wygląda. Tak naprawdę robi się je szybko. Dobrze jest mieć ugotowane wcześniej kasze, ale jeśli ich akurat nie ma, to nic, przecież gotuje się je tylko 15 minut. Po prostu trzeba nastawić kasze do gotowania na samym początku przygotowań. Podobnie jest z botwinką: można ją ugotować wcześniej. Wtedy zostanie tylko wymieszanie wszystkiego i upieczenie.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
  • 1cm świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  • Słonecznik zalałam wodą na noc (jeśli nie zrobię tego wcześniej, moczę słonecznik przynajmniej 30 minut).
  • Piekarnik nagrzałam do 200°C.
  • Oczyszczoną botwinkę, razem z buraczkami pokroiłam na małe kawałki, zalałam niewielką ilością wrzątku i gotowałam ok. 5 minut.
  • Następnie odcedziłam, i po chwili, kiedy przestygła, odcisnęłam nadmiar wody.
  • Odcedziłam również słonecznik.
  • Na suchej patelni prażyłam przez chwilę sezam, tylko do lekkiego zrumienienia.
  • Cebulę, czosnek, koperek i szczypiorek drobno posiekałam.
  • Imbir starłam na tarce.
  • Do miski włożyłam obie kasze, botwinkę, sezam, słonecznik, cebulę, czosnek, koperek, szczypiorek, imbir, olej, mąkę, sos sojowy, kolendrę, sól, pieprz, paprykę chili i sok z cytryny. Wyrabiałam ręką przez chwilkę.
  • Spróbowałam i doprawiłam.
  • Uformowałam kotlety, ułożyłam na papierze do pieczenia i piekłam 30 minut. Następnie przełożyłam na drugą stronę i piekłam jeszcze 20 minut.
  • Po tym czasie kotlety były już lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
  • Często jemy je z sałatką i młodymi ziemniakami. Jeśli zostaną, bardzo dobre są też na zimno.
Kotlety jaglano - gryczane z botwinką
Kotlety jaglano – gryczane z botwinką
Kotlety jaglano - gryczane z botwinką
Kotlety jaglano – gryczane z botwinką