Krem z buraka z musem jaglanym

Krem z buraka z musem jaglanym

Krem z buraka z musem jaglanym, to nasza ulubiona ostatnio zupa. Połączenie buraka z imbirem i czosnkiem jest zaskakująco pyszne, a przy okazji niesamowicie zdrowe. Buraki wzmacniają układ krwionośny, pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych, działają przeciwnowotworowo, pomagają w walce z wirusami i mają właściwości zasadotwórcze.

Do zrobienia tego kremu użyłam buraków upieczonych w piekarniku. Trzeba je piec ok. 1 godziny. Ja bardzo często piekę buraki przy okazji pieczenia innych potraw, i przechowuję je w lodówce. Mogą tam leżeć do 5 dni, i czekać na swoją kolej.

Ja buraki uwielbiam od zawsze, ale mój mężczyzna oficjenie buraków nie lubił. Za to krem z buraka zajada z ochotą.

SKŁADNIKI/ 4 porcje:

  • 2 duże czerwone buraki (ok. 800 g)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  • Buraki wyszorowałam, każdego zawinęłam w folię aluminiową i piekłam w piekarniku, w 180°C przez ok. 1 godzinę.
  • Lekko przestudzone buraki (lub te z lodówki) obrałam i pokroiłam na kawałki.
  • W garnku rozgrzałam masło i wrzuciłam posiekaną cebulę, 1 ząbek czosnku i imbir. Podsmażałam ok. 3 minut, tak żeby zmiękły ale nie zbrązowiały.
  • Dodałam buraki i smażyłam razem jeszcze ok. 2 minut.
  • Zalałam warzywa ok. 0,5l wody i doprowadziłam do wrzenia, posoliłam, zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem ok. 15 minut.
  • Zmiksowałam wszystko na gładki krem, doprawiłam sokiem z cytryny, solą i pieprzem, do smaku.
  • Do kaszy jaglanej dodałam 1 łyżkę przegotowanej wody i 1 ząbek czosnku. Zblendowałam na puszysty mus. Jeśli trzeba dodaję jeszcze trochę wody.
  • Krem z buraka przełożyłam na talerze i udekorowałam czosnkowym musem jaglanym.
Krem z buraka z musem jaglanym
Krem z buraka z musem jaglanym