Krem z gruszki i pietruszki

Krem z gruszki i pietruszki

Banalne i bardzo zaskakujące połączenie pietruszek i… gruszki! Krem z gruszki i pietruszki – tego trzeba spróbować, nie da się opisać ani do niczego porównać smaku tej zupy. Jest: pietruszkowa, słodka, bardzo kremowa… Wszystkie łasuchy są zachwycone.

SKŁADNIKI:

  • 1/2kg korzenia pietruszki
  • 1 gruszka konferencja
  • 1/2 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

  • W rondlu rozgrzałam masło klarowane, i wrzuciłam pokrojoną w plastry pietruszkę. Smażyłam ok. 3 minut na małym ogniu. Pietruszka powinna się przyrumienić, ale nie za bardzo.
  • Do garnka dodałam pokrojoną gruszkę, przykrywam pokrywką i dusiłam 5 minut.
  • Do garnka wsypałam kaszę jaglaną i wlałam bulion lub wodę – przykryłam, gotowałam 20 minut.
  • Następnie dodałam przyprawy i zblendowałam zupę na gładki krem.
  • Czasem dolewam bulionu lub wody, jeżeli zupa jest za gęsta.
Krem z gruszki i pietruszki
Krem z gruszki i pietruszki