Kremowy deser jaglany

Kremowy deser jaglany

Kremowy deser jaglany, orzechowo-migdałowo-kokosowy, słodki… Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału. Brzmi jak marzenie, smakuje jak słodki gęsty jogurt. Może być kremem do chleba lub placków, może być polewą do sałatki owocowej, może być po prostu słodką chwilą przyjemności…

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki daktyli

PRZYGOTOWANIE:

  • Migdały, orzechy i daktyle dobrze wypłukałam, zalałam wodą i zostawiłam na noc.
  • Rano odlałam wodę do kubeczka, do migdałów, orzechów i daktyli dodałam wiórki kokosowe i 1/2 szklanki odlanej wody, i zblendowałam na gładką masę.
  • Jeżeli mus jest za gęsty dolewam więcej wody z moczenia i blenduję.
  • Przełożyłam do pucharków, udekorowałam płatkami migdałów i gorzką czekoladą.
  • Przed podaniem schłodziłam w lodówce.
Kremowy deser jaglany
Kremowy deser jaglany