Kurczak ze szparagami, suszonymi pomidorami i młodymi ziemniakami

Kurczak ze szparagami, suszonymi pomidorami i młodymi ziemniakami

Szparagi, młode ziemniaczki, soczysty kurczak i kremowy sos – jakie to jest dobre 😋 Czasem marynuję kurczaka w przyprawach dzień wcześniej, a czasami wcale… (i też jest smaczny 😉).

Uwielbiam to danie i za smak i za szybkość przygotowania. Często podaję, kiedy mamy gości, bo smakuje prawie każdemu 😁

SKŁADNIKI/ 2-3 porcje:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 300g)
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 6 zielonych szparagów
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietany 30%
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej lub godzinę wcześniej:

  • Piersi kurczaka oczyściłam z błonek i przekroiłam wzdłuż na pół, tak że powstały 4 cieńsze filety.
  • Czosnek przecisnęłam przez praskę, wymieszałam go z papryką, curry i oliwą.
  • Filety posoliłam, popieprzyłam i nasmarowałam przygotowaną mieszanką. Odstawiłam do lodówki na 1 godzinę.
  • Ziemniaki obrałam, pokroiłam na kawałki i ugotowałam w osolonej wodzie (ok. 15 minut).
  • Szparagi umyłam, odłamałam zdrewniałe końcówki i też gotowałam w osolonej wodzie, przez ok. 4 minuty.
  • Na patelni rozgrzałam masło klarowane i smażyłam na nim filety, krótko, ok 2 minut z każdej strony.
  • Następnie dodałam na patelnię wodę, śmietanę i pokrojone suszone pomidory. Gotowałam 5 minut, na małym ogniu, bez pokrywki.
  • Po tym czasie obróciłam filety, dodałam ziemniaki i kapary, i gotowałam kolejne 5 minut.
  • Dodałam pokrojone szparagi, bazylię i pietruszkę.
Kurczak ze szparagami, suszonymi pomidorami i młodymi ziemniakami
Kurczak ze szparagami, suszonymi pomidorami i ziemniakami
Kurczak ze szparagami i suszonymi pomidorami
Kurczak ze szparagami

Zobacz podobne przepisy