Szparagi, młode ziemniaczki, soczysty kurczak i kremowy sos – jakie to jest dobre 😋 Czasem marynuję kurczaka w przyprawach dzień wcześniej, a czasami wcale… (i też jest smaczny 😉).
Uwielbiam to danie i za smak i za szybkość przygotowania. Często podaję, kiedy mamy gości, bo smakuje prawie każdemu 😁
SKŁADNIKI/ 2-3 porcje:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 300g)
- 300 g młodych ziemniaków
- 6 zielonych szparagów
- 6 suszonych pomidorów
- 1 łyżka kaparów z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietany 30%
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Dzień wcześniej lub godzinę wcześniej:
- Piersi kurczaka oczyściłam z błonek i przekroiłam wzdłuż na pół, tak że powstały 4 cieńsze filety.
- Czosnek przecisnęłam przez praskę, wymieszałam go z papryką, curry i oliwą.
- Filety posoliłam, popieprzyłam i nasmarowałam przygotowaną mieszanką. Odstawiłam do lodówki na 1 godzinę.
- Ziemniaki obrałam, pokroiłam na kawałki i ugotowałam w osolonej wodzie (ok. 15 minut).
- Szparagi umyłam, odłamałam zdrewniałe końcówki i też gotowałam w osolonej wodzie, przez ok. 4 minuty.
- Na patelni rozgrzałam masło klarowane i smażyłam na nim filety, krótko, ok 2 minut z każdej strony.
- Następnie dodałam na patelnię wodę, śmietanę i pokrojone suszone pomidory. Gotowałam 5 minut, na małym ogniu, bez pokrywki.
- Po tym czasie obróciłam filety, dodałam ziemniaki i kapary, i gotowałam kolejne 5 minut.
- Dodałam pokrojone szparagi, bazylię i pietruszkę.

