Makaron ryżowy z łososiem, cukinią i papryką

Makaron z łososiem, cukinią i papryką to danie petarda: pyszne i ekspresowe jednocześnie! Użyłam wędzonego łososia, ale bardzo często dodaję pieczonego lub parowanego łososia…

(np. kiedy zostanie po przygotowaniu tej pysznej sałatki z łososiem i jajkiem w koszulce) – każdy się tutaj nadaje. My bardzo lubimy makaron ryżowy i mleko kokosowe, ale jeśli wolicie inny makaron (makaron z cukinii, przygotowany tak, jak w tym przepisie też będzie świetny) – śmiało kombinujcie – to jest danie, które naprawdę trudno zepsuć 🙂 Szybkiego i smacznego dania Wam życzę 🙂

SKŁADNIKI / 2 porcje:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Makaron przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Łososia pokroiłam w kostkę, cukinię zestrugałam obieraczką do warzyw w cienkie wstążki, po kilka pasków z każdej strony. Resztę cukinii pokroiłam w plastry, a następnie w zapałki, paprykę pokroiłam w drobną kosteczkę.
  • Paski cukinii wrzuciłam na wrzątek, na ok 30 sekund, i od razu przełożyłam do lodowatej wody, po chwili wyłowiłam i odłożyłam na bok.
  • Na lekko rozgrzaną patelnię włożyłam olej kokosowy, dorzuciłam paprykę i łososia. Podsmażyłam razem ok. 1 minuty, dodałam zapałki cukinii i smażyłam kolejną minutę, mieszając często.
  • Następnie dodałam mleko kokosowe, odrobinę soli i pieprzu, zagotowałam i gotowałam ok. 2 minut, aż mleko kokosowe zgęstnieje.
  • Dodałam do sosu przygotowany makaron, dodałam sok z cytryny.
  • Ułożyłam na talerzu, dodając paski cukinii i bazylię.
Makaron ryżowy z łososiem, cukinią i papryką
Makaron ryżowy z wędzonym łososiem, cukinią i papryką
Makaron ryżowy z łososiem, cukinią i papryką
Makaron ryżowy z łososiem, paskami cukinii i papryką

Zobacz podobne przepisy