Makowe kulki z kaszy jaglanej

Makowe kulki z kaszy jaglanej

Trochę świątecznie się u nas ostatnio zrobiło. Moja córeczka uwielbia makowce i wszystko co z makiem, więc kasza z makiem też musi być! Testujemy różne kombinacje kasza + mak + …, i właściwie trudno tu coś zepsuć, i powiedzieć że niedobre, ale makowe kulki z kaszy jaglanej mają tą przewagę nad resztą, że nie dość że smakują to jeszcze jak wyglądają! U nas wystąpiły jako gwiazdy śniadania, podane z musem jabłkowym i powidłami śliwkowymi, ale myślę że świetnie sprawdziłyby się również jako zdrowy deser do kawy czy herbaty.

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 średnie jabłko
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 garść mieszanki orzechów włoskich, laskowych, migdałów
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  • Kaszę jaglaną uprażyłam w garnku o grubym dnie i dokładnie przepłukałam, tak jak opisałam to tutaj.
  • Jabłko obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach, mak zmieliłam.
  • Kaszę, jabłko, mak i rodzynki włożyłam do garnka, posoliłam szczyptą soli, dodałam ksylitol.
  • Wszystkie składniki zamieszałam, zalewam 2 szklankami wrzątku, i gotowałam pod przykryciem na malutkim ogniu 20 minut.
  • W tym czasie zmieliłam siemię lniane i zalałam 1/2 szklanki ciepłej wody. Zamieszałam i odstawiłam.
  • Kiedy kasza z dodatkami się ugotowała, zestawiam ją z ognia, i odczekałam kilka minut aby przestygła.
  • Następnie dodałam siemię lniane i wymieszałam wszystko razem.
  •  Połowę otrzymanej masy zblendowałam – wtedy kulki lepiej się lepią, ale bez blendowania też wychodzą .
  • Dodałam posiekane orzechy, wymieszałam, i rolowałam kulki. Obtoczyłam je w płatkach migdałowych.
Makowe kulki z kaszy jaglanej
Makowe kulki z kaszy jaglanej
Makowe kulki z kaszy jaglanej
Makowe kulki z kaszy jaglanej