Mleko jaglane

Mleko jaglane

Kolejny nasz przebój śniadaniowy! Mleko jaglane, delikatnie kokosowe, troszkę słodkie dzięki nerkowcom i daktylom. Oczywiście w ogóle nie przypomina w smaku mleka krowiego…, jest zupełnie inne, trudno go opisać. Trzeba uwierzyć, a najlepiej samemu spróbować. Jest bardzo smaczne, u nas najczęściej w wersji lekko kokosowej. Wkrótce na stronie pojawią się też inne smaki. Moja córka zajada z tym „mlekiem” płatki, kaszę jaglaną 😉 i bardzo chętnie popija je ze szklanki. Śmieszne trochę jest jedzenie kaszy z mlekiem z kaszy, ale skoro smakuje i sprawia radość to nic więcej mi nie trzeba.

SKŁADNIKI/ 3 szklanki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 daktyle
  • 1/4 szklanki nerkowców
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 szklanki przegotowanej wody

PRZYGOTOWANIE:

  • Daktyle zalałam wrzątkiem, po 15 minutach odlałam wodę.
  • Ugotowaną kaszę, nerkowce, daktyle, wiórki kokosowe, szczyptę soli i 1 szklankę przegotowanej wody włożyłam do naczynia i zmiksowałam do uzyskania idealnie gładkiej masy.
  • Następnie dolewałam powoli resztę wody, cały czas miksując. Ilość wody zależy od tego jak gęste chcę mieć „mleko”.
  • Gotowe mleko przechowuję w lodówce.
Mleko jaglane
Mleko jaglane
Mleko jaglane
Mleko jaglane