Jaglanka z morelami i musem śliwkowym

Jaglanka z morelami i musem śliwkowym

Jaglanka z morelami i musem ze śliwek, to pomysł na zdrowe, słodkie, ciepłe lub zimne śniadanie. Czasem, szczególnie latem, używam wcześniej ugotowanej kaszy jaglanej. Wtedy przygotowanie takiego śniadania zajmuje nie więcej niż 10 minut, a jaglanka jest chłodniejsza lub całkiem zimna, kiedy na dworze jest gorąco.

Staram się dbać o to, aby wszystkie użyte składniki były dobrej jakości. Najczęściej kupuję niesiarkowane suszone owoce, ale kiedy nie mam takiej możliwości kupuję jakie są i płuczę je dokładnie.

Ja płuczę suszone owoce najpierw na sitku pod bieżącą wodą, następnie zalewam wrzątkiem na ok. 1 minutę, i znowu przelewam zimną wodą na sitku. Pozbywam się wtedy chemii, którą prawdopodobnie są one obklejone.

Polecam wpisy o tym którą kaszę jaglaną kupić, oraz jak ugotować kaszę jaglaną.

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 50 g suszonych śliwek
  • 6 suszonych moreli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

  • Mus śliwkowy: suszone śliwki wrzuciłam do 1/2 szklanki wrzątku i gotowałam ok. 3 minut. Całość zblendowałam. Kiedy sos jest za gęsty dodaję troszkę wody i znowu blenduję. Jeśli mus śliwkowy jest za rzadki, odparowuję przez chwilkę na małym ogniu.
  • Jaglanka z morelami:  jeśli kasza jaglana jest świeżo ugotowana postępuję z nią tak, jak opisałam poniżej. Jeśli wyciągam z lodówki wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną, odgrzewam ją w rondelku, w niewielkiej ilości wrzątku.
    Morele pokroiłam na drobne kawałki, wymieszałam z gorącą kaszą jaglaną, dodałam wiórki kokosowe i masło klarowane.
    Podałam z musem śliwkowym.

 

Morelowa kasza jaglana z musem śliwkowym

Morelowa kasza jaglana z musem śliwkowym