Muffiny jaglane ze szpinakiem i fetą

Muffiny jaglane ze szpinakiem i fetą

Lubicie szpinak? Bo to że lubicie kaszę jest oczywiste 😉 Połączenie kaszy i szpinaku to jest to! Zupełnie przez przypadek przyszło mi do głowy, aby zrobić muffiny jaglane ze szpinakiem i fetą. Nam smakowały bardzo. Ciasta wyszło trochę za dużo, (albo skończyły się foremki do muffinów:)), więc dodatkowo zrobiłam placki. Po prostu usmażyłam je na patelni na maśle klarowanym. Moje dziecko (plackożerca) stwierdziło że placki są duuuuuużo lepsze od muffinów i mają całkiem inny smak! Niech jej będzie, co ja będę tłumaczyć, że to to samo ciasto…..

SKŁADNIKI/ 12 muffinów i kilka placków:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 200g szpinaku mrożonego
  • 2 średnie cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 12 małych kosteczek fety
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Na patelni podsmażyłam na maśle klarowanym posiekaną cebulę i czosnek, posoliłam, dodałam szpinak i kilka minut jeszcze razem dusiłam. Odstawiam na bok, żeby przestygło.
  • Ugotowaną kaszę jaglaną zblendowałam na gładką masę razem z 1 i 1/2 szklanki letniej wody, dodałam jajka i dalej blendowałam.
  • W osobnym naczyniu zblendowałam przestudzony szpinak z cebulą i czosnkiem.
  • W miseczce wymieszam obie mąki, sodę i gałkę muszkatałową.
  • Do masy z kaszą dodałam zmiksowany szpinak, wymieszałam, wsypałam wymieszane suche składniki i krótko, niebyt dokładnie wymieszałam łyżką. Mogą być małe grudki z mąki – nie szkodzi.
  • Masę nałożyłam do foremek na muffiny, na górę każdej porcji włożyłam kostkę fety.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 15-20 minut.
Muffiny jaglane ze szpinakiem i fetą
Muffiny jaglane ze szpinakiem i fetą
Placki jaglane ze szpinakiem i fetą
Placki jaglane ze szpinakiem i fetą