Mus jaglany o smaku szarlotki

Mus jaglany o smaku szarlotki

Dziś na śniadanie była szarlotka. No dobrze, nie do końca… ale smak szarlotki był 😉 A dodatkowo mus jaglany o smaku szarlotki jest oczywiście bez cukru, bez nabiału, bez dodatkowego tłuszczu, za to z kaszą i jabłkami. Samo zdrowie! Z tej ilości składników zrobiłam 3 średnie szklanki, myślę więc że musu powinno wystarczyć dla 2 bardziej głodnych osób.

SKŁADNIKI/ 2-3 porcje:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 średnie jabłka
  • 6 suszonych daktyli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka migdałowego lub wody

PRZYGOTOWANIE:

  •  Kaszę jaglaną uprażyłam w suchym garnku zgodnie z tymi wskazówkami. Zalałam 1 i 1/2 szklanki wrzątku.
  • Jabłka obrałam i pokroiłam na małe kawałki, dodałam do kaszy.
  • Do garnka z kaszą dorzuciłam daktyle i żurawinę, dodałam szczyptę soli.
  • Przykryłam garnek i gotowałam na malutkim ogniu 20 minut.
  • Po tym czasie wyłączyłam gaz i pozwoliłam kaszy kilka minut „odpocząć”, przestygnąć lekko, wtedy też smaki się ładnie łączą.
  • Do ugotowanej kaszy z jabłkami dodałam cynamon, świeżo zmielone siemię lniane, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i mleko migdałowe lub wodę. Całość zblendowałam na gładki, aksamitny mus.
  • Rozlałam do szklanek i posypałam cynamonem
Mus jaglany o smaku szarlotki
Mus jaglany o smaku szarlotki