Naleśniki gryczane, amarantusowe, ryżowe

Naleśniki gryczano-amarantusowo-ryżowe

Naleśniki gryczano-amarantusowo-ryżowe są naprawdę pyszne i dobrze się je smaży. Są to naleśniki bezglutenowe, więc osoby z nietolerancją glutenu koniecznie powinny je sobie przygotować.  Ale nawet  jeśli nie macie problemu z glutenem, spróbujcie, bo warto. Każda z mąk użytych w tym przepisie ma swoją rolę do spełnienia. Mąka gryczana nadaje naleśnikom orzechowy posmak, mąka amarantusowa powoduje, że są lekko chrupiące, a ryżowa i ziemniaczana sprawiają, że się nie rozpadają.

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki amarantusowej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 ml wody gazowanej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  • W miseczce zmieszałam wszystkie mąki i sól.
  • W innym naczyniu ubiłam jajka z ksylitolem, dodałam mleko kokosowe i nadal ubijałam. Zwykle ubijam ciasto na naleśniki zwykłą kuchenną trzepaczką, ale można też użyć miksera z końcówekami do ubijania białek.
  • Do ubitej masy dodałam mąki i wodę, i nadal ubijałam, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Smażyłam na rozgrzanej patelni. Lubię do smażenia naleśników używać oleju kokosowego, naleśniki są wtedy bardziej chrupiące i mają piękny, kokosowy aromatu i posmak.
  • Naleśniki podałam z domowymi powidłami śliwkowymi i posypałam płatkami migdałowymi.