Jaglane pancakes, czyli zdrowe placki na śniadanie i nie tylko. Są idealne jako ciepłe śniadanie, ale świetnie nadają się też, żeby zapakować je do szkolnej śniadaniówki, do pracy czy na podróż.U nas dziś w wersji bez dodatków, i z bananem. Te pankejki z bananem właściwie nie potrzebują ksylitolu, który jest w przepisie. Dużo zależy od tego, jak dojrzały jest banan i jak bardzo słodkie lubimy. Ja dodałam ksylitol, bo część upiekłam bez banana, więc chciałam je troszkę osłodzić.
SKŁADNIKI/ 20 małych pancakes:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/2 banana
- 1/2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną przełożyłam do miski, dodałam jajko, ksylitol i olej kokosowy. Zblendowałam na gładką masę.
- Wsypałam mąkę ziemniaczaną i dodałam 1/4 szklanki wody, znowu zblendowałam.
- Wolno dolewałam pozostałą wodę, oceniając ile jej potrzeba. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, nie powinno być zbyt rzadkie: bardzo wolno spływa z łyżki uniesionej do góry.
- Dodałam pokrojonego w półplasterki banana.
- Wymieszałam delikatnie łyżką i smażyłam na odrobinie oleju kokosowego. Tłuszcz dałam na patelnię tylko za pierwszym razem, nie ma potrzeby dawać go więcej.
- Placki zjadamy tak, jak lubimy: same, posypane cynamonem, z owocami lub musami, z naturalnym jogurtem…

