Pancakes jaglane

Pancakes z kaszy jaglanej czyli jaglane placki

Jaglane pancakes, czyli zdrowe placki na śniadanie i nie tylko. Są idealne jako ciepłe śniadanie, ale świetnie nadają się też, żeby zapakować je do szkolnej śniadaniówki, do pracy czy na podróż.U nas dziś w wersji bez dodatków, i z bananem. Te pankejki z bananem właściwie nie potrzebują ksylitolu, który jest w przepisie. Dużo zależy od tego, jak dojrzały jest banan i jak bardzo słodkie lubimy. Ja dodałam ksylitol, bo część upiekłam bez banana, więc chciałam je troszkę osłodzić.

SKŁADNIKI/ 20 małych pancakes:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/2 banana
  • 1/2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

  • Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną przełożyłam do miski, dodałam jajko, ksylitol i olej kokosowy. Zblendowałam na gładką masę.
  • Wsypałam mąkę ziemniaczaną i dodałam 1/4 szklanki wody, znowu zblendowałam.
  • Wolno dolewałam pozostałą wodę, oceniając ile jej potrzeba. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, nie powinno być zbyt rzadkie: bardzo wolno spływa z łyżki uniesionej do góry.
  • Dodałam pokrojonego w półplasterki banana.
  • Wymieszałam delikatnie łyżką i smażyłam na odrobinie oleju kokosowego. Tłuszcz dałam na patelnię tylko za pierwszym razem, nie ma potrzeby dawać go więcej.
  • Placki zjadamy tak, jak lubimy: same, posypane cynamonem, z owocami lub musami, z naturalnym jogurtem…
Pancakes jaglane
Pancakes jaglane, placki, pankejki
Pancakes jaglane
Pancakes jaglane