Panna cotta z mleka kokosowego

Panna cotta z mleka kokosowego

Panna cotta z mleka kokosowego i galaretka z owoców, to idealny deser na upały. Nie jest za słodki, bardzo szybko się go robi, można wykorzystać ulubione owoce sezonowe.
Biorę dobrej jakości mleko kokosowe, czyli takie, które w składzie ma jak najwięcej kokosa i jak najmniej innych dodatków, mieszam wszystkie składniki, wkładam do lodówki do stężenia, a później już można zajadać: tak po prostu zimna babeczka do kawy, lub wersja „na bogato”: z owocami, prażonymi płatkami kokosowymi i czekoladą.

SKŁADNIKI/ 10 porcji z małych foremek na muffiny:

  • 400ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 150ml wody
  • 200g świeżych brzoskwiń
  • 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

  • 3 łyżeczki żelatyny wsypałam do małego rondelka i zalałam 50 ml wody. Odstawiam na 10 minut.
  • W tym czasie obrałam brzoskwinie i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • Pomarańczę obrałam i wyfiletowałam połówkę (tzn. wykroiłam sam miąższ, zastawiając wszystkie białe błonki).
  • Wszystkie owoce zblendowałam, spróbowałam, ewentualnie lekko dosłodziłam.
  • Żelatynę w garnuszku podgrzałam, cały czas mieszając, do rozpuszczenia. Nie powinna się zagotować.
  • Dodałam żelatynę do owoców i zblendowałam razem.
  • Przyszykowałam foremki (użyłam 10 sztuk silikonowych foremek do muffinów), nałożyłam po 2-3 łyżki musu do każdej foremki, i włożyłam je do lodówki.
  • Kolejne 4 łyżeczki żelatyny włożyłam do garnuszka i zalałam 100 ml wody, odstawiłam.
  • Po 10 minutach podgrzałam żelatynę, mieszając do rozpuszczenia.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodałam mleko kokosowe, miód, wanilię, sól i sok z cytryny.
  • Mieszałam, żeby miód się rozpuścił i wszystko się ładnie z sobą połączyło.
  • Zostawiłam, żeby przestygło.
  • Kiedy galaretka z musu owocowego już zastygła w lodówce, wlałam do foremek przygotowane mleko kokosowe, i ponownie włożyłam do lodówki, do zastygnięcia.
  • Udekorowałam owocami i rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Panna cotta z mleka kokosowego
Panna cotta z mleka kokosowego
Panna cotta z mleka kokosowego
Panna cotta z mleka kokosowego
Panna cotta z mleka kokosowego
Panna cotta z mleka kokosowego