Pyszny paprykarz bez ryby, z kaszy jaglanej

Paprykarz bez ryby, za to z kaszą jaglaną

Z kaszy jaglanej można zrobić niemal wszystko. Ten przepis na paprykarz bez ryby, ale z kaszą jaglaną, jest na to kolejnym dowodem. Jest to oczywiście tylko inspiracja, zawsze trzeba próbować i doprawiać według własnego smaku. Bardzo ważnym składnikiem tego przepisu jest sos sojowy, który nadaje smak – nie należy go pomijać. Warto poszukać w sklepach wędzonej papryki – ma inny smak od tradycyjnej, naprawdę pachnie wędzonką. Polecam domową wersję paprykarzu bez ryby.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka pomidorów pelati
  • 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, lub 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oleju ryżowego

PRZYGOTOWANIE:

  • Na patelni rozgrzałam olej.
  • Cebulę pokroiłam w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę starłam na tarce, na grubych oczkach.
  • Warzywa wrzuciłam na rozgrzany olej, dodałam liście laurowe i ziele angielskie, smażyłam i mieszałam przez chwilę.
  • Dodałam pokrojone pomidory i smażyłam często mieszając.
  • Po ok. 10 minutach, kiedy warzywa są już miękkie zdjęłam patelnię z ognia, wyłowiłam liście laurowe i ziele angielskie i zostawiłam do przestygnięcia.
  • Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodałam paprykę, chili, sos sojowy i ostrygowy i wszystko wymieszałam widelcem.
  • Dodałam przestudzone warzywa z patelni i znowu wymieszałam, spróbowałam, doprawiłam solą i pieprzem.
  • Paprykarz najlepiej smakuje, kiedy spędzi kilka godzin w lodówce, wtedy smaki fajnie się łączą.
Pyszny paprykarz bez ryby, z kaszy jaglanej
Paprykarz bez ryby, z kaszą jaglaną
Pyszny paprykarz bez ryby, z kaszy jaglanej
Paprykarz bez ryby, z kaszą jaglaną