Pasta z fasoli adzuki i mungo

Pasta z fasoli adzuki i mungo

Pasta z fasoli adzuki i mungo jest bardzo szybka do zrobienia, bardzo zdrowa i bardzo smaczna.

Obie te fasole mają dużo zalet.

Fasola adzuki zawiera ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy. Jest wyjątkowo bogate w żelazo, wapń i kobalt.

Mungo natomiast posiada sporo błonnika rozpuszczalnego, który powoduje obniżenie  cholesterolu. Zawiera Inhibitory proteazy które powodują spowalnianie replikacji oraz blokowanie rozwoju komórek nowotworowych np. przy raku piersi, oraz izoflawony, które wpływają na regulację aktywności hormonów. Pomagają przy uciążliwych objawach menopauzy takich jak uderzenia gorąca.

Jedyna „trudność” przy przygotowywaniu tej pasty polega na ugotowaniu fasoli. Później tylko miksujemy wszystko razem i gotowe. Pasta bardzo dobrze smakuje z plackami jaglanymi, ale też z chlebem, np. z chlebem wieloziarnistym, lub jako dip do warzyw. Pomysł na pastę pochodzi z programu „Ugotuj mi mamo”. Ja mogłabym prowadzić program „Ugotuj swojej mamie”, tylko że ona i tak by tego nie zjadła… Albo lepiej „Ugotuj sobie mamo” – O! To pasuje super 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli adzuki
  • 1/2 szklanki ugotowanej fasoli mungo
  • 7 sztuk suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 ząbek czasnku
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • ok. 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka miodu lub ksylitolu
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • garść liści świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE:

  • Wszystkie składniki włożyłam do misy miksera i zblendowałam.
Pasta z fasoli adzuki i mungo
Pasta z fasoli adzuki i mungo
Pasta z fasoli adzuki i mungo
Pasta z fasoli adzuki i mungo